2016-07-17
今日陪左朋友去婚紗街試婚紗,試完之後佢話想去食川菜,見到係婚紗街附近既君怡酒店新開左呢間川熙樓,咁就2個女仔黎試新野。雅緻既裝修,地方幾大,但係座位唔係太多,所以坐得好舒服。點菜前,侍應已經奉上左壺茶俾我地,原來係苦喬麥茶,好清香。另外餐前小食有麻辣花生同埋醋蓮藕。其實麻辣花生有D似我地平時係茶樓食既脆花生,不過因為佢用左辣椒炒過,所以會多左陣辣味,一粒接一粒食唔停。另外個醋蓮藕酸酸地好醒胃,好爽口。口水雞 $138/半隻食川菜又點可以唔點口水雞。器皿既外型好得意,好似一隻放大版既匙羹。講返隻口水雞,雞肉好嫩滑,加上微微既麻辣香味,唔會話辣到難以入口。不過可惜半隻真係無幾多舊,下次應該要叫全隻先得 XD椒麻鹽水蝦 $98果然不愧係招牌菜,每一隻鹽水蝦都好爽口,蝦肉有陣陣麻味,但係麻而不辣。而下面就鋪滿左青瓜絲,一黎可以做裝飾,二黎如果客人覺得辣,又可以用黎解辣,一舉2得。不過我試左一啖,略厭D青瓜太碎,所以無再食。麻辣牛肉麵 $98/例呢個麻辣牛肉麵就有D普通,相對我平時係其他川菜店食,呢個就有少少失色,麵質唔係咁岩我口味 ><
食川菜又點可以唔點口水雞。器皿既外型好得意,好似一隻放大版既匙羹。講返隻口水雞,雞肉好嫩滑,加上微微既麻辣香味,唔會話辣到難以入口。不過可惜半隻真係無幾多舊,下次應該要叫全隻先得 XD 椒麻鹽水蝦 $98
果然不愧係招牌菜,每一隻鹽水蝦都好爽口,蝦肉有陣陣麻味,但係麻而不辣。而下面就鋪滿左青瓜絲,一黎可以做裝飾,二黎如果客人覺得辣,又可以用黎解辣,一舉2得。不過我試左一啖,略厭D青瓜太碎,所以無再食。 麻辣牛肉麵 $98/例