2013-03-16
大年初五約了少女A 到上址用餐, 事緣佢成日食乜都未食先話飽, 好似d細路哥未打先喊嗰隻-當喊已成習慣, 見到食物放上枱用眼Scan完通常都飽咗, 另類的強迫症患者, 在網上找素食店見到佢都算好評如潮, 於是乎就呢度啦! 雖然自已好少食中式斎菜, 沒什麼特定的框框去看待呢類食物,只係心想食素應該不會好似食肉咁飽滯, 多少都可以食多一點啩,當晚如見, 這店果然有些名氣, 客似云來, 但又未致要排隊等位那種, 店內光潔明亮, 比較有趣的是這店在不同位置擺放了一些盛放的蘭花盆栽, 上面掛了價錢似乎是供客人選購的, 半開放式廚房看得到廚師運作的情況, 說回當晚食物吧,雜箘燉湯 – 一個很清的燉湯呈深啡色, 應該是因為食用箘類大多是深啡色的所以湯的色變成深啡色,湯內還有一些甘筍, 箘類有好幾種, 有些比較有哎口的, 有些則是有比較濃的箘味, 雖然裏面說有猴頭菇但又沒有猴頭菇那肢酸溜溜的氣味, 個湯如果真的只用眼睛見到的材料去做的話那真是了不起, 因為個湯頭好清甜, 但完全唔係肉湯或者骨湯那種甜, 亦不紅蘿蔔,西芹,洋蔥的那份氣味, 飲一盅有少少嫌少囉!蓮藕餅 – 似係炸物, 外殼幾酥脆, 內裡都
蓮藕餅 – 似係炸物, 外殼幾酥脆, 內裡都有幾多藕絲, 當然唔會有肉味啦, OK的一品
梅菜蒸茄子 – 顏色方面比較難睇, 因為梅菜係啡色而下底嘅茄子肉是灰白色無論外型同顏色都唔多夾,又試下味道/口感又如何呢?味道由甜梅菜主導去補助茄子肉的無味道, 口感亦是一個有咬口一個淋淋地,又好似唔太差嘅配搭, 不過由於兩個都係蔬菜類一般廚師會覺得客人食落感覺到鞋口, 例牌要在面上淋油, 很豪氣地灑了不少油,但是否有必要淋咁多呢?!
黑醋咕嚕肉 – 一個黑醋汁炒麵筋, 但似乎麵筋本身索了唔少油, 個汁唔太酸一般都能接受, 幾飽肚的一個餸, 少女A話另一間素食店做呢個菜做得好過呢度咁話喎,
雙拼餃子吃了梅菜/南瓜薑茸 – 兩個味道都恰如其分, 但味道同口感食起來較”平淡” 如果將清湯換成另一些忌廉汁之類的, 應該可以更啱自己口味, 但這裡是吃素的, 清湯似乎又是理所當然!
另一個好似係薑茸腐皮夾 – 呢個腐皮面付了好多油下, 內部的薑茸唔刻意去搵基本上唔覺佢存在,幾唔出色的一道菜式,
甜品係送嘅藍莓一小碟,
以第一次來說, 食物質素普通除了個湯,