2018-06-08
約左女朋友屋企人食飯,去左馬鞍山一個新商場到食我地都好中意既養心殿。呢個商埸人流少D,唔駛等位又冇咁迫,而且每個位都有中式屏風間隔住,岩哂傾計幾舒服。我地要左鴛鴦鍋,養生鍋拼美人鍋。用銅盤製造既鍋好大個,左面既養生鍋用左大量人參,仲有金華火腿同老雞熬製,飲完成身暖哂,覺得立即中氣十足,好補! 而且入面仲有冰豆腐,份量都好多,可以叫少樣料,哈哈!而右手邊係女朋友一定要叫既美人鍋,原隻烏雞煲既湯,入面仲有紅棗、南棗、杞子、金華火腿,仲有充滿骨膠原既桃膠,夠哂養顏。而且個湯好甜,唔重藥材味,甜甜地,大部分人應該都會鐘意飲。每人飲左幾碗湯之後就開始打邊爐。食物方面,無肉不歡既我先叫左2碟牛肉,一碟極上雪花肥牛&一碟霜降肉眼肥牛。2款肉味都好濃。另外仲要左一碟手打丸拼盤,有6款唔同味道既丸,包括鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、蝦丸同梅菜豬肉丸,全部都好彈牙,好好食。另外我地每人要左一隻蟶子皇,鮮甜爽口。之後仲要左碟水餃,入面有豬肉、木耳同蝦仁,好足料,而且調味岩岩好。然後到蔬菜部分,先有即叫即脆卜卜炸響鈴。雜菇拼盤,有冬菇、金菇、秀珍菇、雞脾菇同本菇。鮮甜又爽口既水耕菜。最後仲有女朋
每人飲左幾碗湯之後就開始打邊爐。
另外我地每人要左一隻蟶子皇,鮮甜爽口。
然後到蔬菜部分,先有即叫即脆卜卜炸響鈴。
雜菇拼盤,有冬菇、金菇、秀珍菇、雞脾菇同本菇。
鮮甜又爽口既水耕菜。
最後仲有女朋友同我都大愛既寬粉條,煙煙unun又可以索湯。
最後飲番杯鹹零七,4個人都食到好飽好滿足~