2017-06-26
某一日,賴生同屈小姐經過上環去做例行巡查,巡查一下上環區有咩野食,居然比我地見到一個好熟悉既招牌 - 《湯品》。我地即時搵搵Openrice 睇下係咪同大角咀同一間⋯⋯點知真係分店黎!即時引起左我地既注意,Bookmark左!終於係今日係耶和華既幫助下,我地可以提早完成早上要處理既事,可以第一時間黎呢度嘆番個Lunch啦!從外面睇,間舖頭好似好細間咁,得2-3張枱。其實仲有樓上舖,不過今日Lunch冇開,我地就坐下面,餐廳就用木枱同冇靠背既木櫈,而因為新裝修,所以都好光猛同企理,冷氣都好夠,慢慢嘆個Lunch都未嚐不可點解我地選擇係Lunch黎呢?因為《湯品》有Lunch menu,可以用平D既價錢試到多種類既野,至岩貪心既我地!不過湯品推出左新既菜色⋯⋯唔知轉變是好是壞呢?暫且今次由我地飲食情侶小先鋒試下先《湯品》主打湯水,所以基本上佢希望你揀湯先,如果你唔揀湯既話,散叫野食是需要額外加錢嫁,所以呢度既組合通常係 先揀湯,揀配飯/麵同飲品 ,再揀加唔加餸。首先介紹一下屈小姐之選先:1)瑪卡湯拼蕃茄濃湯組合配新竹米粉加黃牛肝菌醬:4⭐️既然主打係湯,一定要由湯講起先 ⋯⋯A) 瑪卡湯:4
首先介紹一下屈小姐之選先:
既然主打係湯,一定要由湯講起先 ⋯⋯
A) 瑪卡湯:4⭐️ 入面有紅蘿蔔絲、木耳絲、粟米,瑪卡片同肉。味道就不過不失,飲得出唔係一般出街食既例湯,係新鮮煲起既湯,其實同屋企煲既湯冇太大分別,只係難得外面會有一間專注爲大家既健康而煲湯既一間舖頭,暖入心窩!但單純論味道的話,不過不失啦!
B) 新竹米粉(加$5):4.5⭐️ 條條都好幼!彈牙,超索湯!跟番舖頭既建議食法,將1小注米粉配一啖湯食,盡吸湯水既味道!當然⋯如果你有額外叫醬的話,不妨落醬落少少醬整番個撈米粉,又是另一番風味!
C) 蕃茄濃湯豬軟骨:4.5⭐️ 重點所在!豬軟骨已經炆到淋晒,軟骨啫喱化,微微既蕃茄味炆入左豬軟骨入面,仲將豬肉鮮味成功帶出!好出色既一道菜
D) 鹵水豆腐:4⭐️!豆腐入晒味,夠實淨!鹵得唔錯,處理得幾好!
E) 玫瑰露雞翼:3⭐️!⋯都係炆得好淋,一咬就好容易骨肉分離,只可惜食唔出玫瑰露既香味同味道,好似比鹵水豆腐既鹵水味遮蓋晒
F) 時菜:3⭐️!份量多番幾條會更佳
G) 杞子黑糖茶:4⭐️!凍飲黎,加入菊花令整杯飲品多份清香,而且黑糖杞子令杯野甜甜地,係容易入口既甜,甜度適中,熱辣辣既天氣飲一杯真係乜火都下晒!
跟住黎到賴生之選:
A) 松茸清湯:3⭐️!湯料就有木耳絲、紅蘿蔔絲、粟米、松茸片,金華火腿同雞肉。雖然有落雞肉,松茸同金華火腿,但個湯係比較清既,好清澈,你會見到有晒咩料,但味道亦相對較清淡,唔係好飲得出松茸味,不過都算有煲湯水飲下,有時食清淡D,亦幾好既
B) 鹽水麵:4.5⭐️!比較幼身既麵,口感細膩,掛汁一流,假若用湯麵方式進食,略爲可惜,故此賴生加入少許清湯,拌以香辣濃味(淨食會過咸)既黑虎掌菌醬,簡單但令重口味人士欲罷不能!
C) 黃牛肝菌醬燜牛尾:5⭐️!重點中之重點! 成舊牛尾淋晒,骨肉分離,黃牛肝菌既味道圍繞於牛尾表面,牛肉味又好出,仲有連骨髓既精華都逼左出黎,係每舊骨中間形成膠狀物既啫喱,一吸就吸晒,好出色呀
D) 蘿蔔:3.5⭐️!超清甜,炆得淋,但好可惜係勁多渣,一入口成口都係,好大影響⋯
E) 秘制鹵排骨:4⭐️!都炆得淋同入味既,但肉就略微鞋左D,同埋多骨左D!
味道唔錯!好香!似台灣肉燥既質感,但冇左台灣肉燥既甜味,反而多份咸味!單食同撈飯/麵都好滋味!
太咸,勁咸,一入口豆瓣味超勁⋯單食真係太咸接受唔到,不過拎黎撈麵就好好多,加番D湯溝番淡佢,就試到佢其實幾辣下!撈埋就好正!不過初初食個咸字真係遮晒所有野
其實,以前既湯品小棧總店我地食過1次,係屈小姐專登帶賴生入大角咀KO呢間on list好耐既野食,果陣我地叫到成枱野,味道係好驚艷嫁!特別係佢個香菇肉醬同素肉醬,2款醬都好出色,菇味濃郁!可惜轉左新menu就好似不及當年勇 (定係分店既問題?)!
同埋係加價之後,索價真係有點高,不過始終健康無價,係要比錢買健康嫁啦!我地間中都應該會再黎下!希望佢食物可以有改善,再一次驚艷我地啦
#感謝耶和華垂聽我們的祈求
#展露滿足既笑容