2020-02-15
老人家成日話自己煮自己煮有益啲 ,出街食飯通常畀佢哋感覺係唔健康, 油多油味精多。 但係今次畀我搵到間主打養生的台灣湯麵館-- 馬祖台灣養生湯麵館。 餐廳喺中環和安里, 由地鐵站行上嚟大概五分鐘左右, 極為方便。 餐廳面積唔算好大, 但係未至於非常逼狹。 而且價錢 廉宜, 喺中環嚟講六十幾蚊食到個午餐實在非常不錯。 藥膳古早牛肉湯手工麵75 牛肉麵湯頭甘醇有濃厚的藥膳香 , 用純香濃嚟形容一點都唔會過份, 牛柳肉燉煮軟骨入味 , 手工麵條q彈有嚼勁 ,鮮甜滋味讓人難忘。 黑蒜藥廠膳農場雞白飯68 店家招牌湯底配上藥用功效十足的黑蒜, 養生又夠味。 雞肉大嚿又多件, 有鮮味,肉又唔會柴。 最重要係白飯彼得大碗, 米粒粒粒分明, 配埋養生湯一齊食用, 果然夠具食療之效, 令人暖和。 藥膳上湯墨魚春卷30 最欣賞係年墨魚春卷嘅上湯都係用上店家 招牌藥材湯底, 湯底 暖和養生, 墨魚春捲口感一流爽口彈牙,好味 。 黑糖薑母茶10冰凍的黑糖薑母茶 能夠暖胃暖身祛風散寒, 黑糖香甜味道 剛剛好。 自家制桂花烏龍冷泡茶15桂花香氣清幽,迷人花香, 能夠舒緩緊張嘅情緒。 烏龍茶茶
藥膳古早牛肉湯手工麵75
黑蒜藥廠膳農場雞白飯68
藥膳上湯墨魚春卷30
黑糖薑母茶10
自家制桂花烏龍冷泡茶15
桂花香氣清幽,迷人花香, 能夠舒緩緊張嘅情緒。 烏龍茶茶味悠長, 感冒齒頰生津,回味不已。