2005-04-17 12 瀏覽
今日剛剛同個fd去開葵芳行街,成日悶悶地,又呆呆地咁。忽然,咕咕兩聲響起,正當肚餓之際,見到間叫「一泡而紅」既鋪,個名好怪,初時都唔知係嘜,行近一睇,原來係一間用泡飯做主打既鋪,重有一間鋪連著,之後,我們一行人二話不說咁行左入去,本著一棵好奇心去試。「蠔仔肉碎泡飯」:飯面有好多蠔仔同肉碎,少少花生同一件冬菇,再用湯浸過面。蠔仔都算多,不過就無咩鮮味咁,肉碎就一舊舊咁,似肉碎件多的,舊冬菇就好難食,唔食好過食,湯既味精都幾夠味,整體都算可入口~~~~「擔擔麵」:睇落同一般普通擔擔麵無分別,面有好多肉碎,花生碎同芽菜碎,個麵質都算唔錯,唔太韌都唔太硬,湯底味精都算夠味,可入口~~~~「鄧媽媽水餃」:彈無可彈,味道算好食。白菜餃夠爽,味道清爽,韭菜餃夠野味,點薑絲醋重好食,皮厚唔易穿,不過影響口感。「酸辣雞絲米線」:一個字「好」。個碗大大碗,賣相好睇,因為有一層油薄薄係面,睇落碗油麵夠令身。米線唔會韌,為方便一些年紀大既人,所以做到一挾即散,好野。不可不提個湯底,直頭係精華所在,味精味夠鮮,一流。整體黎講,種類唔算多,不過泡飯就不過不失,始終味精好重,食完好渴。今餐最好就係水餃,本人最欣
整體黎講,種類唔算多,不過泡飯就不過不失,始終味精好重,食完好渴。今餐最好就係水餃,本人最欣賞既係韭菜餃,夠味。果日雖然食物質素一般,不過食得都好開心,個埸都好熱鬧。
最後一提,服務真係一流,個個侍應都好有禮貌,今時今日可以做到咁確實唔易,好野~~~~~~