2022-11-04 240 瀏覽
今日家姐仔Revision Test完同同學入迪迪尼探linabell⋯⋯咁肥肥同我就當然去食阿媽家姐(𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲)啦👯‍♀️ 而地點當然係近我哋既灣仔廈門街啦~今次揀中間價位$1480/位廢話唔講咁多~ 食評即到前菜✔️白色芥辣栗子配鴨胸,估唔到鴨胸油冇咗平時好油既味道,前菜第1口可以做到最淡味而失色✔️紫蘇葉煙燻蘿蔔漬,蘿蔔入面有𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲,包住紫蘇葉食有另一種感覺,味道係鴨胸濃,但都係好𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁✔️柚子醋汁河豚皮,柚子汁加爽脆河豚皮,簡直一流,做前菜醒胃,非常好✔️4款自家製漬物醬油醃牛蒡估唔到咁好食,柚子醃蘿蔔,柚子味好清(呢款係我哋大愛);蒜頭冇咗個辣味,味道都唔太搶,Vienn勁中意,麵屎都幾好✨6貫刺身✨✔️北海道仙鳳趾真蠔- 上面加咗酸汁、辣椒蘿蔔蓉、蔥花,鍾意食creme嘅朋友呢款一定要試!✔️白子 -上面加咗紫蘇葉花碎,好靚~ 博多萬能蔥,多蔥好夾同埋個酸汁好夾!白子入口好鮮味,入口就𝘀𝗶𝗿落喉嚨✔️真鯛 - 上面有柚子皮,聞落去好清香,,真鯛肉好實,好鮮甜,後面係深海池魚 ,切上嚟較厚身,姬蔥,肉身好爽,油脂分布較重!✔️池魚細切 - 就咁食池魚配蔥好帶出池魚

廢話唔講咁多~ 食評即到
前菜

前菜

4款自家製漬物

✔️4款自家製漬物

✨6貫刺身
北海道仙鳳趾真蠔

池魚細切

✔️池魚細切 - 就咁食池魚配蔥好帶出池魚既魚味,另一食法係包紫菜食,包住紫菜食索索聲,有紫菜味

✔️秋刀,前面係刺身,旁邊薑蓉,醃薑蓉食好特別,提升咗魚既鮮味,輕燒魚油更香
✔️炙燒銀鱈魚 - 上面有三星漬、紫蘇葉花、青蘿蔔嘅漬物,油脂分布較重,魚肉一夾一塊塊,燒得恰到好處,好似幾十條鱈魚係口裡面跳躍,好中意燒過既味

✔️大拖羅 - 後面係腦天係吞拿魚頭頂的肉,一條吞拿魚只得兩片,輕燒咗腦天,將魚油逼,魚味勁濃,可包紫菜食!前面大拖羅油香味重,魚油成口都係,回味無窮!

✨8 貫壽司
✔️北寄貝 - 做咗輕燒,好鮮甜
✔️間八 - 上面有蘿蔔蓉,灑上柚子皮,厚切令到韌感中有少少爽脆感,口感幾特別!肥而不膩仲有柚子香
✔️赤貝 - 灑上岩鹽、青檸汁,配上碟切,係橙紅色既蝴蝶🦋 好爽口,青檸同岩鹽好帶出赤貝既爽甜
✔️ 梭子魚(竹籤魚)- 灑上蔥花、紫蘇花,輕燒後成條裙咁好靚,魚油滲入魚肉,油香突出,好甘香可口
✔️北海道馬糞 - 灑上竹炭鹽,令海膽味更濃郁,口感較豐富,入口即溶
✔️輕燒黑鯥魚 - 魚油直逼成個口都係𝗰𝗿𝗮𝘇𝘆
✔️牡丹蝦 - 炙燒牡丹蝦膏,蝦油用蝦殼淆成鮮橙紅色,掃上牡丹蝦上,好爽口彈牙,鮮甜滋味更加豐富
根子三文魚籽
✔️根子三文魚籽 - 由於肥肥唔食得蝦蟹,
可惜根子佢都唔啱,咁𝗩𝗶𝗲𝗻𝗻唔客氣啦!今次反傳統用碗上,下面係壽司飯,三文魚籽粒粒橙紅色,晶瑩剔透;上面灑上柚子皮,每粒脹爆後除咗有濃烈鮮味,仲有陣陣柚子香
✔️鯖魚- 上面薑芽,裡面係姬蔥,令魚味更加濃烈得嚟會好清新,咁肥肥同Vienn最中意既一款
煙燻野菌黑毛豬 - 下面係杏鮑菇

和食
煙燻野菌黑毛豬 - 下面係杏鮑菇,黑毛豬厚切配杏鮑菇,減輕油膩感
蜆湯

蜆湯,昆布,好鮮甜!暖一暖個胃!好啱我既中國胃🤣
開心果最中餅

開心果最中餅(🎃👻哈佬喂限定)係開心果雪糕配上骷髏骨頭💀最中,超級滿足

樓上啱晒同班朋友嚟we哇鬼叫👻8個人👌🏼

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹嚟講真係一間好用心經營,超性價比高!點解咁講?食材每日新鮮飛機貨到港,連壽司鼓油、漬物都親自調教,聽到隔離客人話原來粒壽司飯可以再細粒𝗱,咁下次識做啦🤣而且師傅們都好𝘁𝗮𝗹𝗸𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲令氣氛好好👍🏽真心推介俾中意食阿媽家姐既你哋✨𝗮𝗿𝘁 𝗼𝗳 𝗽𝗶𝗲𝗰𝗲之餘係細心到位!另外要多謝康師傅𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲我哋🙏🏼
2022-10-28
4款自家製漬物