2023-10-04
今次嚟到灣仔,發現一間位於謝斐道好高質嘅居酒屋, 典型日本和式以開放式廚房做裝修,環境感覺非常溫暖。店員好有禮貌為我哋介紹是日精選menu, 我哋梗係嗌啲新鮮貨, 叫咗汁煮鰤魚鮫,鰤魚鮫和蘿蔔做配搭加特製醬汁,肉質鮮嫩厚身,搭配豐富的香甜和微辣汁料,口感豐富。再加上蘿蔔,完全吸收咗鰤魚魚油精華,入口份外鮮甜淋滑。我哋發現原來有非常新鮮既A4和牛肩刺身配芥末醬。呢款高級和牛刺身真係驚艷,肉質極為嫩滑,完全融化喺舌尖上。搭配芥末醬的辛辣與和牛的鮮甜可以話係互相輝映。之後嗌咗阿波尾雞翼,燒烤同埋烹調技巧可以話係一絕。每一口咬落去,都可以品味到雞肉的鮮美,外皮金黃椒脆,肉質鮮嫩多汁,絕對係令人回味無窮嘅串燒。原來呢度出品嘅雞係做得好出色, 我哋叫咗雞肩肉, 淨係賣相已經知道好好食,烹調時間恰到好處, 雞皮外脆內軟,肉質多汁彈牙, 再加少少wasabi喺面,入口鮮香好有風味。雞心, 火喉控制得啱啱,不會過熟之餘,仍然保持到內臟嘅甘香,完全沒有丁點兒腥味。雞皮蝦, 可以話係一度別具創意嘅串燒料理。將鮮嫩的雞皮和鮮美的蝦肉巧妙結合,燒至金黃酥脆。每一口咬下去,熱辣辣 完全感受到雞皮的香脆和蝦肉既肉汁
雞皮蝦, 可以話係一度別具創意嘅串燒料理。將鮮嫩的雞皮和鮮美的蝦肉巧妙結合,燒至金黃酥脆。每一口咬下去,熱辣辣 完全感受到雞皮的香脆和蝦肉既肉汁鮮甜, 再加上雞油香味, 蝦肉彈牙,充滿豐富嘅層次感,真係必食推介。
揚豆腐, 又係做到好香口,外皮金黃酥脆,內部柔軟綿密。 每一啖都能感受到豆腐的滑嫩和炸至香脆的外殼, 完全充滿豐富嘅口感。