2024-06-09
灣仔古舊嘅和昌大押最近開咗新嘅意大利餐廳🇮🇹🍽️ 餐廳以意大利女星Sophia Loren為主題,牆上貼滿Sophia嘅相片,裝修華麗而有情調,而且全部職員都係意大利人😆夜晚嚟食真係好有氣氛✨🌟𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝🥖完全被呢個餐前麵包所驚艷!😍真係超高質‼️麵包焗到非常之鬆脆,食落中間煙靭而有空氣感,配上自家製蕃茄醬非常之開胃🍅🌟𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞🐮生牛肉他他配上芝士脆餅,意大利經理仲拎出超巨型嘅黑椒樽即場示範落黑椒🤣好搞笑😆生牛肉好香麻油味,同香濃芝士脆餅互相映襯,係好惹味嘅前菜😋🫶🏻🌟𝐏𝐢𝐜𝐜𝐚𝐧𝐭𝐞🍕呢款係餐廳嘅人氣招牌薄餅🍕辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士✨差唔多每一枱都會叫🤩店員會親自即場剪開薄餅,批邊焗得非常酥脆,食落有焦香味,而且保留到薄餅嘅煙韌同空氣感,仲帶有少少鹹香🥰上面嘅水牛芝士偏向流質,不過芝士味道就唔算好出~中間辣肉腸份量好足,但食多幾啖就會覺得有點太鹹😳不過總括而言都覺得呢個薄餅做得出色😋🫶🏻🌟𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮甜品點少得我最愛嘅Tiramisu! ‼️生日仲會有生日碟同蠟燭,成班店員仲會出嚟唱生日歌同叫你許願😆好搞笑🤣Tiramisu芝士好軟滑,而且都做得好濕潤
🌟𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝🥖
🌟𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞🐮
🌟𝐏𝐢𝐜𝐜𝐚𝐧𝐭𝐞🍕
🌟𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
甜品點少得我最愛嘅Tiramisu! ‼️生日仲會有生日碟同蠟燭,成班店員仲會出嚟唱生日歌同叫你許願😆好搞笑🤣Tiramisu芝士好軟滑,而且都做得好濕潤,不過就覺得酒味唔算重😛
🌟𝐃𝐋𝐂🍹
另外叫咗兩杯Mocktail😌呢杯係加入咗蜂蜜、桃同檸檬嘅冷泡茶,不過飲落偏淡,有少少嘅檸檬味~
🌟𝐏𝐚𝐬𝐬𝐢𝐟𝐥𝐨𝐫𝐚🍹
比較鍾意呢一杯🤣加入咗雲呢拿、熱情果同青,飲落比較重熱情果味,酸酸甜甜好清爽🥰