2025-02-12
今日同班friend去咗灣仔老字號新泰食飯,佢哋喺灣仔經營多年,而且係雙層設計,裝修好有泰國風味,一入到去就好似去咗泰國咁。我哋一行四人,坐得都幾舒服。首先要讚嘅係佢哋嘅串燒,唔算醃好耐,但食到肉本身嘅鮮味,再點埋佢哋嘅沙嗲醬,都幾惹味 。肉碎生菜包酸酸辣辣,非常開胃,而且肉碎炒得夠香,撈埋生菜一齊食,口感豐富,水準之上。 香辣海鮮炒河粉都好出色,河粉炒得夠鑊氣,彈牙得嚟又唔會太油膩,配料都好足料,有新鮮嘅青口,食得出係用心製作。 另外,馬拉盞炒通菜都好好味,味道幾好,馬拉盞的香氣濃郁,通菜又保持了爽脆的口感CP值都算幾高,食物質素唔錯,價錢都合理,值得一試。店員最後仲有問下大家有咩改善好唔好食。同埋食生菜包前好貼心準備好濕紙巾比我地