2024-12-14 136 瀏覽
🍽️秋田鐵板燒刺身專門店(灣仔)📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓食過尖沙咀分店,好味道要食過返尋味,為咗陪外國返嚟嘅朋友再去encore「秋田二人前套餐」,今次揀灣仔分店,每道菜都依然保持水準🍴~季節沙律 🥗有水晶海藻好特別,其他沙律菜也新鮮好爽口,唔單止健康,仲好開胃😄~魚籽鵝肝蒸蛋 🍮 蒸蛋好軟滑,入口即化,加入鵝肝同魚籽,好矜貴又好味呀😋~鮮活時令龍蝦🦞 生猛扎扎跳!龍蝦肉鮮嫩可口,滿口鮮甜,絕對係我呢個海鮮愛好者嘅最愛🥰其實師傅將龍蝦膏煮成香濃嘅醬汁,加入去龍蝦肉度炒,所以真係香噴噴❤️~原隻鮮活南非鮑魚超級新鮮,質地彈牙,伴著忌廉海苔汁一齊食,不但鮑魚鮮美,下面啲昆布都好好味😍~季節時令海鮮 精選刺身帶子,廚師煎到半熟剛剛好,加柚子汁味道一流😍,師傅的烹調時間、調味都有高的水準👍~香煎頂級鴨肝🍳 師傅好有心機慢慢煎,大大塊煎至好靚嘅金黃色😁鴨肝入口口感綿,濃郁嘅香味令我哋回味無窮🥰~鹿兒島降和牛厚燒 🥩 煎至我們要求的medium rare,牛味濃郁,肉質細膩,配搭少許Wasabi沙律醬、鹽昆布或岩鹽一齊食,頂呱呱👍~鹿兒島霜降和牛薄燒卷油脂分佈均勻,經過師傅輕輕
🍽️秋田鐵板燒刺身專門店(灣仔)
📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓

~季節沙律 🥗

~魚籽鵝肝蒸蛋 🍮
蒸蛋好軟滑,入口即化,加入鵝肝同魚籽,好矜貴又好味呀😋

~鮮活時令龍蝦🦞

~原隻鮮活南非鮑魚

~季節時令海鮮

~香煎頂級鴨肝🍳

~鹿兒島降和牛厚燒 🥩

~鹿兒島霜降和牛薄燒卷
油脂分佈均勻,經過師傅輕輕一燒,再加上香蔥同蒜片,入口軟嫩,香氣四溢😋

~秋田炒飯🍚
廚師炒飯都係一種娛樂,她加了雞蛋、煙肉、香蔥、紅蘿蔔等快速炒,米飯粒粒分明,另外加入了櫻花蝦,色香味俱全😋

~炒野菜🥦
有香菇、椰菜、紅蘿蔔絲等,加牛油及蒜蓉,又係吵得香噴噴,正😆

~龍蝦清湯🍲
因為由龍蝦頭熬煮而成,特別清甜滋味👍

~精選甜品🍰
鐵板燒上整銅鑼燒,紅豆餡料不會太甜,另外我揀咗芝麻雪糕,非常好的飯後甜品❤️