2023-06-13
N+ Burger 📍灣仔汕頭街32號地舖我朋友喺灣仔返工,佢話同事最近介紹咗一間幾受歡迎嘅Farm-to-Burger漢堡店俾佢,想同我一齊試下。睇過menu,發現佢主打牛肉漢堡,雖知道自己唔食牛無緣一試,但我朋友好想我陪佢去,所以最後都趁佢放早嘅呢日去食咗。我哋叫咗一個餐堂食,我自己就叫多咗一個餐打包返去俾我個鍾意食牛肉漢堡嘅爸爸食,所以今次可以同大家分享下佢哋兩人嘅食後感。值得留意嘅位係佢哋嘅漢堡全部都係由澳洲自家牧場直送嘅100%全天然安格斯牛肉製成,不論薯條、薯角或醬汁都係由廚師自家製,加埋用天然酵母整嘅酸種麵包,滋味十足! 💰$75 (單包) $130 (套餐)N+ Classic Burger 🍔 先同大家講下我爸爸食嘅外賣套餐,就係呢度嘅classic burger!我幫佢揀咗千島醬,味道酸酸甜甜,好醒胃。爸爸大讚個包好香好鬆軟,安格斯牛肉肉味鮮甜,而且酸青瓜唔似大型連鎖店咁酸到刺喉,係一個幾出色嘅burger。至於其他配菜亦唔馬虎,有芝士、蕃茄、洋蔥圈同green lollorosso,一啖咬落去食到多種新鮮食材,非常抵食!跟餐叫咗薯條,比一般食開嘅薯條粗身,點埋自家
📍灣仔汕頭街32號地舖
[價錢 Price]
💰$75 (單包) $130 (套餐)
N+ Classic Burger 🍔
跟餐叫咗薯條,比一般食開嘅薯條粗身,點埋自家製嘅honey mustard,話咁快就食晒滿滿一兜薯條!至於飲品我叫咗杯handmade sparkling lemonade,雖然飲落去偏酸,唔建議單點嚟飲,但配埋漢堡一齊食就可以中和返油膩感。
[價錢 Price]
💰$115 (單包) $170 (套餐)
N+ Limited Truffle Burger 🍔
朋友堂食嘅呢款truffle burger塊漢堡,同麵包都同classic嘅差唔多,不過佢有加入炒本菇,令個漢堡包更加有層次,再加埋自家製黑松露醬嘅香氣,令burger味道昇華。特別想提一提佢嘅burger擺到好似藝術品咁,絕對唔係圖片只供參考咁嘅樣,所見就係所得,呢一點一定要讚!
呢一個餐我哋揀咗薯角,佢比起頭先提及嘅薯條更加粗,口感更加好,我自己食過都比較鍾意薯角更厚實嘅口感!飲品方面,叫咗sparkling limeade,個人就認為呢隻飲品實在太酸,酸到一飲就會變咗IQ博士入面,食咗酸梅乾嘅超人咁嘅樣。不過鍾意飲酸嘢嘅朋友就話越飲越鍾意,人人嘅口味都唔一樣,大家可以自己試下,睇下啱唔啱你哋嘅口味啦!