餐廳: 豚王 (威靈頓街)
資訊:

2016-02-14 959 瀏覽
好懷念日本嘅美食,但香港嘅一蘭又無日本嘅咁出色,想食拉麵嘅我去左試豚王。豚王好多人排隊,有一條長龍係門口,無咁上下好食應該都唔會有咁多人願意去等。去等已經無哂限定王好傷心,所以叫左個豚王,加隻溏心蛋同一杯可樂。不出一會就上麵了,熱辣辣嘅拉麵好吸引,不斷有熱氣上升,而且豚肉仲鋪滿左,見唔到麵添。一食落去就係係日本旅行果種感覺,正宗嘅味道。一蘭真係比唔上佢,無論係味道,麵嘅質感,湯底抑或豚肉,豚王都係勝一籌。而溏心蛋係重點,一咬落去,溏心溢出,凍嘅流心蛋黃襯托起熱嘅麵條簡直係一流,其實仲想食多幾粒蛋,不過$12蚊粒有點小貴。豚肉薄切,肥瘦比例八比二,唔會食濟。誠意推介大家想起日本之旅時,食豚王。
豚肉薄切,肥瘦比例八比二,唔會食濟。
誠意推介大家想起日本之旅時,食豚王。