2005-12-28 12 瀏覽
12月25日聖誕節, 同家人食過下午茶後, 已接近六點, 行過聖安娜, 見有好幾款聖誕蛋糕, 幾靚幾吸引, 於是買一個回家, 揀左一個叫溫馨冬日既蛋糕($125), 即芒果mousse 薄脆蛋糕! 整個蛋糕中既芒果粒唔太酸, 但芒果mousse則唔夠滑, 中間夾一層朱古力薄脆, 我覺得最好味道就係佢, 淋身既mousse與脆身既薄脆一齊食, 口感一流! 而mousse下面就係原味既海綿蛋糕, 味道普通但夠軟熟! 蛋糕外圍仲有士多啤梨, 綠色樹葉形狀既朱古力片, 蛋糕頂有幾粒芒果, 仲有聖誕老人公仔, 聖誕鐘, 少少cream等裝飾, 全部都食得, 一磅裝蛋糕, 話咁快就食完, 都算食得過, 最好既地方就係cream 少, 每一啖我都覺得好味!