2023-04-18
今日👷🏻♀️細孖專成黎到堅尼地城搵👩🏻🦱大孖食飯,呢間餐廳係香港少見葡萄牙餐廳,👭🏻孖妹食完撞正葡籍老闆同老闆娘返黎,佢吔餐廳理念主要想將正宗口味葡國家庭菜帶到香港,佢地話喺澳門食到嘅葡菜係加入左墨西哥菜元素,唔貼近葡萄牙人當地飲食文化餐廳積極推出正宗地道葡式菜,希望令更多人認識同喜歡葡菜㗎👭🏻孖妹俾老闆熱情感動到🥰餐廳每張枱都鋪在紅白色格仔pattern 枱布,放上蠟蠋、鐵罐橄欖油,感覺好地道,有家嘅溫馨感覺,夜晚時份開左所有門,感覺好通風舒適🦋牆身掛滿左葡萄牙名人畫照,另設有bar 位🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢Octopus Salad✨呢款屬於暖沙律,有八爪魚粒🐙、芫茜🌿、紅椒粒、洋蔥碎,醬汁以白醋、羅勒、橄欖油調配而成,另有5塊法包🥖✨枱面有一個鐵罐橄欖油,店員介紹法包可以倒啲橄欖油落法包食,亦可將沙律放上法包面食🐙八爪魚煮得軟腍唔韌,而且好厚肉,肉質鮮甜;醬汁好醒胃,洋蔥粒提升風味🥢Piri Piri Shrimps✨一共有6隻一蝦,係原隻鮮蝦黎㗎❗️每隻都好新鮮外殼硬身,肉質鮮甜彈牙夠juicy,配上加入左青豆、橄檻、蒜蓉粒嘅啤酒牛油醬汁,滋味無窮,淡淡啤酒味點埋法包食
🥢Octopus Salad
🥢Piri Piri Shrimps
✨一共有6隻一蝦,係原隻鮮蝦黎㗎❗️每隻都好新鮮外殼硬身,肉質鮮甜彈牙夠juicy,配上加入左青豆、橄檻、蒜蓉粒嘅啤酒牛油醬汁,滋味無窮,淡淡啤酒味點埋法包食係絕配😆喺澳門食到啤酒蝦唔同會清香,葡式醬汁更濃味,多一層口感
🥢Bitoque
✨呢款係葡式西冷牛扒, 廚師分左兩個pan 上,主菜有西冷牛肉同荷包蛋,底部同樣配上加入香葉、橄檻、紅椒粉、辣椒嘅啤酒醬汁,另一碟有炒飯、沙律、脆炸薯條
✨西冷先用刀背搥鬆再煎,熟度係9成,肉味濃郁肥膏少,荷包蛋煎至脆邊
🥢Crane De Porco Alentejana
✨呢款係葡國南方家庭菜式,用上豬肉粒、薯仔粒、蜆肉煮成,加入香葉、香草、洋蔥、橄欖油等調味,另配上新鮮沙律菜、車厘茄、法包粒,橄檻,孜然茴香,醬汁餸料配搭同中式家常菜幾似😆好好餸飯,好似咖哩薯仔🥔
🥢Crème Brûlée
✨法式焦糖燉蛋就食得多,呢款葡式Crème Brûlée由雞蛋、煉奶、雲呢拿香油開成蛋漿,用石煲加入栗粉煮稀,底部加入曲奇🍪餅乾碎,面倒入厚厚一層白砂糖,用火槍光至硬身+焦糖啡色,最後喺甜品面滲上滿滿肉桂粉
✨呈上時已經聞到好香濃燉蛋杰度比法式Crème Brûlée 稀身好多但極creamy,配方比法式嘅甜度低,餅乾🍪碎好crunchy❤️厚焦糖面燒到非常脆卜卜,用🥄篤穿佢撈埋🍪同燉蛋食口感好豐富
✨隨甜品附上Port Wine 🍷,係葡萄牙人食甜品嘅必備,用上迷你酒杯仔上,比一般紅酒甜,而且口感好rich,酒味較濃烈,食一啖Crème Brûlée 飲啖紅酒可以再食多啲😍
🥢Orange Juice
🥢 Red Wine
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
餐廳逢星期三五有music show ,👭🏻孖妹今日光顧係星期四冇幸睇到show🥲有機會一定會再次到訪❤️
✍🏻總評:
加🔟服務費:✅