2017-03-23 617 瀏覽
好耐無食過泰國菜,亦都好耐無試過咁大班人一齊去食,哈哈! 真係好開心。Lee間食店唔係旺區,真係朋友介紹先會嚟試,個朋友自己食過話好"正",果然無介紹錯!今次真係叫咗勁多嘢囉,試咗餐牌上好多唔同嘅美食,整體食物都係好新鮮。湯類:"冬蔭功湯" 辣辣哋夠鮮味,唔會過辣,最鐘意就係D秀珍菇吸晒D湯味,真係忍唔到食咗好多添,Lee個湯"掂"。"椰汁雞湯" 啱唔好辣既朋友仔,椰汁香滑,不過我個人就一般,辣湯啱我多D。主菜:"泰式鹽燒魚(盲曹)" 好特色嘅菜,個皮用鹽燒方法變得好厚好脆,好容易打開就食到入面既魚肉,肉質滑幾鮮味,真係清晒,一D肉都無晒。"香辣豬肉碎生菜包" 與一般泰國菜嘅味道一樣,肉碎帶點泰式香料味,加上新鮮生菜包起一齊食,好味,而且小朋友都鐘意,可以一邊玩一邊食。"泰地道燒雞" Lee個燒雞,我哋大家都一致好評,燒得乾身啱啱好,好香,調味亦都啱啱好入晒味。"泰式海南鮮雞" 一向愛好海南雞飯嘅我,Lee個整得都OK,係我鐘意嗰種,不過剛好我食嘅係雞胸部位,減咗小小分,因為我鐘意雞脾肉多D,有雞味,唔係hea食評,係唔知點形容好,哈哈!"炭燒串燒 (豬、牛、雞)" 串燒肉質燒得啱啱好
湯類:

主菜:

"炭燒串燒 (豬、牛、雞)" 串燒肉質燒得啱啱好,見到相有幾好味,食落去真係有咁好味喎!我食咗豬同牛,都有肉汁,唔會好乾;我最鐘意係個醬,夠濃及花生香味 。
"泰地道燒牛肉" Lee個"正",調味及肉質都好好味,啱啱燒起好香,手快有手慢無,個個都話得。
"紅咖喱鮮果燴燒鴨" + 麵包:紅咖喱味度好好,麵包係硬身嗰種,烘得脆脆地啱啱好,麵包點咖喱汁食,所有汁都滲入包內真係好滋味;咖喱汁沒有搶去燒鴨肉汁味,肉質唔會靭,煮得剛好。

"馬拉盞炒椰菜苗" & "泰式咸魚炒介蘭":菜就係必叫食物,炒得唔會好油膩,菜新鮮,都OK。

"蟹肉炒飯" 全餐嘅所有餸,Lee個炒飯較為遜色咗D,因為其他餸都好惹味及又香又濃,佢呢就食唔出蟹肉既甜,都OK啦!

"泰式鮮蝦炒金邊粉" Lee個同個飯比,我就覺得好好...好好...食喇!唔太油唔太濕,調味剛好,甜甜地,蝦又大隻好食,總之成個都好味啦!
甜品:

"泰式香芒椰汁糯米飯" 芒果鮮甜大件,最特別係個糯米飯,有唔同顏色,口感又好好,再加埋芒果肉同椰汁,真係要一大啖放入口咁食先得。
2017-03-20
慶祝紀念
生日
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 紅咖喱鮮果燴燒鴨
  • 炭燒串燒(豬、牛)
  • 泰地道燒雞