2020-07-12
終於又到星期五,經過一週嘅努力,當然要好好慰勞下自己,幾年前食過大笪地嘅花膠雞鍋非常驚艷,時隔幾年再訪,最掛住嘅依然係花膠雞!餐廳標榜所有火鍋湯底不含味精,而且湯底選擇眾多,主打湯鍋有高山松茸刺參湯鍋、阿拉斯加長腳蟹花蛤鍋、龍躉片湯鍋、原隻豬肚胡椒雞鍋、胡椒蘿蔔牛腩鍋同我心心念念嘅花膠濃湯雞鍋,想食得簡單啲亦有其他清湯選擇。火鍋配料方面選擇亦唔少,仲有一啲比較少見嘅食材,例如牛胸爽、鴕鳥肉、薑汁皮蛋貢丸同芝士流心牛丸等,另外仲有海鮮檔俾食客自選生猛海鮮,別有風味。首先送上嘅係今晚嘅主角——花膠濃湯雞鍋,我哋兩個人食所以嗌咗半隻,份量已經好多,而且係上菜後先即場剪開一件件,童叟無欺;另外花膠嘅份量亦唔少,用碟上然後即場倒入湯底。一滾起當然係飲返碗靚湯先,鹽份唔多,但更突顯出雞嘅鮮甜味,加上花膠令湯底帶少少濃稠感,感覺零舍真材實料。飲到雞湯就快見底再加高湯打邊爐,首先送上嘅配料係牛胸爽,係牛肋骨之間嘅部份,唔好俾佢肥膩嘅外表嚇到,入口完全係另一回事!將牛胸爽放入湯底幾秒就食得,入口非常爽脆,又不失香濃嘅牛味,而且一啲油膩感都冇,絕對令人驚艷,沾上少少辣椒豉油,完全係人間美味!龍躉片超大塊,
龍躉片超大塊,而且一碟有六件,份量亦算多,性價比唔錯。
龍躉味道鮮甜,肉質厚實,魚皮亦夠哂厚,入口充滿膠質,係另一樣必點配料。
墨魚滑味道鮮甜,爽口彈牙,仲有少少墨魚碎增強口感。
自從喺第二間餐廳食過皮蛋貢丸之後就念念不忘,估唔到呢度都有,當然唔會放過。
咬開爽彈嘅貢丸,入面係香濃嘅薑汁同皮蛋碎,非常滋味。
今晚嘅湯底同每一款配料都令人滿意,尤其係牛胸爽,完全係食一碟都唔夠喉,令人想encore再encore!下次一定要約多幾個人食埋海鮮!