2018-12-13 185 瀏覽
2018年12月12日。晴。佐敦。臨近聖誕,呢晚諗住同朋友食豪啲,所以就揀咗佐敦呢間鐵板燒食啦~餐廳位置雖然位處內街,但門口掛住大大個紅色燈籠,街頭行入來就會見到~坐低見到呢個海膽盛宴menu,咁多道菜,睇名道道菜都好吸引!唔諗咁多啦,就食佢啦!決定好食咩之後留意到面前杯茶好得意喎~入面有粒的骰嘅泰國青檸,青檸味清新潤喉~原本以為啲茶係普通清茶,飲飲下發現內有乾坤!店員整晚不停幫我哋加茶,飲下飲下見到茶入面有啲蔘鬚個茶原來係花旗蔘茶,唔怪得飲落清香得來又有甘味,好養生啊~餐廳入面有吧枱,有其他枱坐吧枱會睇到師傅嘅手藝,但相對可能會熱啲但係全部食物都係師傅即席喺鐵板度製作,所以坐邊其實都一樣嘅~首先出場嘅係左邊嘅蟹肉黑醋沙律杯同埋右邊嘅北海道3點盛盒蟹肉黑醋沙律杯入面嘅蟹肉都唔少,仲有好多蔬菜,加埋酸酸甜甜嘅黑醋,開胃又健康~北海道3點盛盒有厚切三文魚、北寄貝同埋大大隻嘅蝦刺身全部都好鮮甜~~食完真係意猶未盡~~樂師傅十層海膽杯,呢個係其中一款招牌菜式雖然叫mini版,但係個杯塞到滿晒,都好足料!插喺杯上面嘅係造型好有趣嘅魚仔烤餅,食落以為係烤魷魚,之後望真啲先見到係好多條細魚仔食落香脆
2018年12月12日。晴。佐敦。

唔諗咁多啦,就食佢啦!

決定好食咩之後留意到面前杯茶好得意喎~
入面有粒的骰嘅泰國青檸,青檸味清新潤喉~
原本以為啲茶係普通清茶,飲飲下發現內有乾坤!
店員整晚不停幫我哋加茶,飲下飲下見到茶入面有啲蔘鬚
個茶原來係花旗蔘茶,唔怪得飲落清香得來又有甘味,好養生啊~

餐廳入面有吧枱,有其他枱
坐吧枱會睇到師傅嘅手藝,但相對可能會熱啲
蟹肉黑醋沙律杯+北海道3點盛盒

首先出場嘅係左邊嘅蟹肉黑醋沙律杯同埋右邊嘅北海道3點盛盒
北海道3點盛盒有厚切三文魚、北寄貝同埋大大隻嘅蝦刺身
全部都好鮮甜~~食完真係意猶未盡~~
樂師傅十層海膽杯

樂師傅十層海膽杯,呢個係其中一款招牌菜式
雖然叫mini版,但係個杯塞到滿晒,都好足料!
食落香脆惹味~
海膽杯果然名乎其實,每隔一層就鋪咗一層海膽,其他材料食得出有魷魚、蟹肉、吞拿魚蓉、昆布
仲有超級鍾意嘅海葡萄(即係喺面綠色一串串嗰啲)!!見到佢好驚喜!因為喺香港嘅餐廳幾乎未見過~
蟹粉甲羅燒海膽杯

蟹粉甲羅燒海膽杯,又係海葡萄啊~~可以一晚食返夠本!
普通甲羅燒都只有蟹膏,但呢個就係好高級
底有好多蟹膏,面有海膽,中間有三文魚籽~
不同嘅鮮味撈埋一齊食,真係好滿足啊!
海膽焗原條海蔘

海膽焗原條海蔘,呢道菜令我驚豔嘅地方在於師傅喺入面加咗辣椒
海蔘同辣味呢個組合好少見,但係出奇地夾!
返屋企即係同媽媽講以後可以試下煮海蔘加辣椒~
A5和牛松茸海膽卷

A5和牛松茸海膽卷,睇落呢道菜唔係好平衡
上面嘅食材樣樣矜貴:和牛唔洗講啦;松茸就算未食過,睇過小丸子嘅都知,係貴價食材;仲有海膽~
全部材料都包咗喺和牛入面,和牛入面即融,嫩滑多汁
松茸同海膽雖然見唔到佢哋嘅身影,但係味道濃郁,鮮味十足!
墊底嘅方包千祈唔好睇少!
食一啖就發現神奇嘅事!
方包有香濃嘅酒味~好有驚喜!
未有機會細問師傅或者店員,唔酒味係來自發酵過程定係烹調過程,總之就好味啦!
燒野菜

燒野菜,呢個燒野菜亦係不得了
師傅最厲害嘅係可以將唔起眼嘅簡單食材或者配菜整得非常出色!
我可以講呢碟菜係我人生中食過最好味嘅一碟菜!
菜煮得好入味,但係同時依然爽脆,完全唔明點樣可以做到
汁料都好正,食落似係鮑汁,所以好鮮甜,必點!!
S2特色松茸蜆湯

S2特色松茸蜆湯,造型好得意,上枱之後店員會攞鉸剪幫手剪開
入面有一隻大蜆、有菇、秋葵,仲有昆布,湯味道較清淡
可以沖刷下味蕾,準備食最後嘅甜品
海膽雪糕

海膽雪糕,鹹味雪糕好似第一次食~
感覺好得意,帶來味覺衝擊!
但諗諗下,其實海膽本身嘅質感都好creamy,所以製作成呢啲奶類製品都好夾~
餐廳食物質素好高,絶對值得推介~~~
2018-12-12
5 分鐘 (堂食)
蟹肉黑醋沙律杯+北海道3點盛盒
樂師傅十層海膽杯