2016-04-06 775 瀏覽
本來想去食喜來稀肉……點知唔記得上星期去訂枱,今日去到等位太多人,就決定搵另外餐廳開餐,上返地面,醒起上次同KaKa食御前上茶見到對面開咗間cafe,就等埋大少去試店面雖然細細,但係都可以容納好多客人,亦都有為一人客人而設吧枱,不過會係對街外羅宋湯 - 我係一個好鍾意周圍試羅宋湯嘅人,俾我叫好味嘅餐廳唔太多,呢間都叫可以,不過我同大少一致都覺得,可以加少少辣會再好,因為羅宋湯係有少少辣味先會好飲,當然呢間勝在材料豐富,有牛腩、薯仔、蘿蔔、洋蔥、椰菜蜜糖燒南瓜沙律 - 南瓜唔太夠甜,不過黑醋沙律唔錯,黑醋完全唔酸花生沙冰 - 其實我飲咗都唔知佢其實係花生醬加冰打定係……花生糊、粉加冰去打,因為雖然花生味未至於非常濃,但係像完喉嚨先會有淡淡花生香條,個cream我就覺得係自己加花生味整,但係大少就話佢食唔到有花生味,應該係普通忌廉紅豆沙冰 - 相反……呢個一飲就非常重紅豆味,上面再加一球雲尼拿雪糕,好似食緊紅豆雪條黑椒蜜糖雞翼 - 脆口,但係黑椒、蜜糖未唔太夠,可以再多蜜糖煙肉忌廉意大利粉 - 好多……洋蔥,可能因為忌廉汁唔太夠杰,所以蛋汁撈埋之後,有少少稀,不過味道絕對無影響,如果可以少
羅宋湯
烤南瓜沙律
花生沙冰
紅豆沙冰
黑椒蜜糖雞翼
煙肉忌廉意大利粉
煙肉忌廉意大利粉 - 好多……洋蔥,可能因為忌廉汁唔太夠杰,所以蛋汁撈埋之後,有少少稀,不過味道絕對無影響,如果可以少啲洋蔥/無洋蔥(我其實有叫走洋蔥)就好
美式三重芝士漢堡
美式三重芝士漢堡 - 大大個漢堡包、厚厚的一層漢堡扒,漢堡扒熱力令到芝士溶化,再加上炸到香脆薯條,絕對係美味組合
2016-03-04
羅宋湯