2023-09-07 225 瀏覽
相信好多想食港式牛扒的人都會食過金鳳,皆因金鳳算係港式扒房之中比較多分店的,而最新、最豪華的一間就係位於荔枝角D2 Place。是夜突然懷念起舊式鋸扒的滋味,就去咗就近的金鳳~柯打一份套餐,會跟送牛油餐包及紅/白餐湯。紅湯代表的羅宋湯,感覺比起其他分店來得足料,可能蔬菜分量較多,而且湯比較入味,質感亦比較濃稠。美國牛小排餐 $195熱辣辣的鐵板連同牛扒上枱,客人選擇蒜蓉汁/黑椒汁之後,店員將醬汁倒入鐵板,滋滋聲立即響起,醬汁亦因為鐵板的熱力而隨即散發開去,香氣十足,更令人飢腸轆轆。五成熟的牛小排入面依然粉紅,外面帶微脆之餘更沾到香濃醬汁,滋味非常。除咗牛小排之外,鐵板上仲有薯角及少量配菜,一份都已經相當飽肚。另外加生蒜是必須吧,令整份牛扒的味道更加昇華,無得輸!貴族牛扒(美國牛肩肉)$208入咗商場的金鳳裝修比較光鮮亮麗,門外牆上掛咗隻以霓虹燈砌成的發光牛牛。

美國牛小排餐 $195

貴族牛扒(美國牛肩肉)$208

2023-09-06
5 分鐘 (堂食)