今晚好想打邊爐,見成日食四川火鍋,今晚想食番啲香港地道打邊爐,搵到呢間位於銅鑼灣京都廣場8樓嘅漁火海鮮火鍋,就去試試先。呢間火鍋店啲湯底好特別,全部都係餐廳自家煲嘅養顏潤喉靚湯底,好似番到屋企飲番呀媽煲嘅靚湯一樣,好足料。 👉🏻 花膠響螺燉赤肉 (湯底)花膠釋放大量胶質,令到個湯好濃稠,加埋響螺就更加滋陰,而且令到成煲湯更加鮮甜。老闆娘更叫我哋飲多兩碗靚湯先,才開始打邊爐。👉🏻 手切PRIME牛肉老闆娘介紹我哋食呢款牛,果然冇介紹錯。牛肉雪花紋分佈平均,食落真係好有牛味,而且入口即溶,肉質夠細嫩。👉🏻 蘇格蘭蟶子皇老闆娘教滾8秒就食得,果然非常鲜嫩爽口,而且夠晒彈牙。👉🏻 肥水大花甲花甲全部都好大隻,兼且冇沙,肉質肥厚飽滿。👉🏻 墨魚滑拼蝦滑墨魚滑夠爽滑兼有彈性,而蝦滑又夠鮮嫩彈牙。兩款索埋啲湯汁,令到肉質更加鮮甜。👉🏻 即炸鬆脆響鈴呢款係我打邊爐絕對唔少得嘅響鈴,老闆娘話佢哋嘅響鈴係自己師傅親自炸,果然冇介紹錯,放落湯1-2秒便可食,響鈴索咗啲湯汁再加埋少少脆口,食落啖啖都有響鈴嘅油炸香氣,口感真係好正。👉🏻 自家製竹蔗茅根打邊爐除咗叫啤酒降火外,還有老闆娘介紹嘅自家製嘅竹蔗茅根,夠

👉🏻 花膠響螺燉赤肉 (湯底)

👉🏻 手切PRIME牛肉

👉🏻 蘇格蘭蟶子皇
老闆娘教滾8秒就食得,果然非常鲜嫩爽口,而且夠晒彈牙。

👉🏻 肥水大花甲
花甲全部都好大隻,兼且冇沙,肉質肥厚飽滿。

👉🏻 墨魚滑拼蝦滑

👉🏻 即炸鬆脆響鈴

👉🏻 自家製竹蔗茅根
打邊爐除咗叫啤酒降火外,還有老闆娘介紹嘅自家製嘅竹蔗茅根,夠晒冰凍,兼好清甜潤喉,絕對係打邊爐嘅最佳良伴。

2024-09-12
  • 即炸鬆脆響鈴