2017-09-06
收工後和朋友去了一間位於旺角的題食晚飯,一進入餐廳內,餐廳內的裝潢和佈置充滿濃郁的日式氣氛。讓人感覺很舒服。坐低後,店員看見我們的隨身物品比較多,可能有礙於進食,所以主動問我地需唔需要將我們的袋先寄存在他們的收銀臺,讓我們感覺非常貼心。食物方面,不論在炸物、刺身、頭盤和甜品等等各方面的種類都非常繁多,讓我們有不同的選擇。而我們亦加了錢做一個升級,有額外生蠔、油甘魚、仲有大大條嘅珍寶赤蝦等等,因為唔係間間放題都有油甘魚刺身,口感方面,油甘魚食落不腥,口感非常鮮甜,亦都唔會軟淋淋,值得一試👍👍整體來講刺身係好好食、食材非常新鮮。而天婦羅方面,有南瓜、蝦、蟹棒等等不同種類啲粉又唔會炸得太厚、可以話係啖啖肉👍👍另外有不同嘅佐酒小吃,有雞軟骨❤咖喱魷魚、牛舌、粟米等等💕攞嚟送酒簡直係無懈可擊😭😭手卷方面今次嘗試了鰻魚手卷🤤🤤出面紫菜非常脆,而入面嘅鰻魚熱嘅,令我非常感到意外😱😱仲有其他壽司舊飯都唔會太大,暖暖地,舊肉夠Fresh,非常滿意。因為好多日式放題餐廳手卷都係整定嘅所以好多時啲紫菜都係淋嘅,可見呢間放題係即叫即做。另外重點來了,差不多結束時,我們還點了一個蟹粥,送到來的時候,係有一隻蟹係
另外重點來了,差不多結束時,我們還點了一個蟹粥,送到來的時候,係有一隻蟹係煲入面,肉質非常鮮甜,而且粥食落口非常軟綿綿❤👍一嚟到就熱辣辣咁食,都唔記得左影相添!
最後飲品甜品係任叫的,雪糕可以係門囗出面任拎,而我就點了一個紅豆布甸,紅豆控的大家絕對不能錯過❤整體來說這間日式放題質素很高絕對值得一試👍👍👍