2020-06-20 304 瀏覽
龍華個名應該冇乜香港人未聽過,由細到大,阿媽耐唔耐都要想當年,話細細個時外公帶佢地一家十口黎龍華食乳鴿,大人一隻,細路半隻,嗰個年代黎龍華食乳鴿的確係幾巴閉,普通人家都唔會黎食。雖然而家龍華喺香港人眼中已經唔係咩高檔食府,但因為位置偏遠,我都從來冇同屋企人黎過,係幾年前同朋友黎食過。趁阿媽就黎生日,就帶佢黎懷舊下,五十年冇黎,環境當然唔同晒,乳鴿可能真係冇以前咁好味,又或者係我地見識多左食多左好野,先會覺得佢冇人講到咁好食,不過喺長輩嘅笑容中,會知道哩隻乳鴿同以前一樣咁好食。龍華分左幾個廳,記得幾年前黎幫趁,最近門口左邊哩個主廳入面會有人唱歌,坐滿晒人,冇訂枱嘅話就只可以坐偏廳,近年社會運動加上最近嘅疫情,客量都大不如前,主廳都只係七八成滿。龍華脆皮燒乳鴿($98/隻) - 黎龍華食飯,每枱都必它會點一碟乳鴿。乳鴿皮閃令令食落脆脆地,鴿肉唔會太老,味道冇出面食倒嘅乳鴿咁鹹,對老人家黎講健康啲,我鍾意鹹啲就會再蘸淮鹽。沙田風味豉椒炒蜆($168) - 炒蜆冇沙,都算幾厚肉,但空口食有啲偏鹹,配白飯應該可以食多兩碗飯。鮑粒海皇福建炒飯($138) - 炒飯都幾大碟,夠四個五個人食,上面鋪滿

沙田風味豉椒炒蜆
沙田風味豉椒炒蜆

鮑粒海皇福建炒飯($138) - 炒飯都幾大碟,夠四個五個人食,上面鋪滿鮑粒、蝦、肉粒、冬菇粒、紅蘿蔔同芥蘭粒,茨汁夠多,就算食到最後,每啖飯依然有汁,都幾好食。
鮑粒海皇福建炒飯
木桶豆腐花($78) - 豆腐花係限量,通常點菜時,侍應都會叫你食晒所有野先落單,所以想食嘅最好早啲到,如果唔係食完飯想點都已經賣晒。豆腐花細細桶,大約係二至四人份量。
木桶豆腐花

豆腐花有凍同熱,天氣熱我地就揀左凍,都仲幾滑。
木桶豆腐花
龍華名氣近年已經大不如前,好多人都話佢啲野差左好多唔好食,今次再黎,雖然味道講唔上驚為天人,但亦冇啲人講得咁差,味道正正常常,一間咁有歷史同集體回憶嘅老飯店而家真係買少見少,有時間嘅都值得黎幫趁下當郊遊。