餐廳: 家傳滬曉
資訊:

2011-02-11 142 瀏覽
新年到, 老爸說一家8口, 一起食一個團年飯才回去西貢過年. 同兄長夾了時間同地點, 發覺都是留在美孚好一點. 餐廳方面, 就由哥發版. 最後的結論就是, 曼克頓山的家傳滬曉.年近歲晚, 又就啱週末, 我們訂了檯也要係門口等個傻. 幸好是訂了檯, 方可獲得優先處理. 是日人太多, 窗邊的兩檯大檯也坐滿, 坐到擠擠的. 好就好在這兒都滕得到空間讓我們放BB車.訂檯是, 預先訂了一個滬式百寶鴨, 同一個元蹄. 其他菜就到場再點. 由於百寶鴨同元蹄已經預先預備好, 搞到上前菜時, 已經把百寶鴨同元蹄一併上埋.首先是一道素食前菜, 名字叫天綠香干. 不過素還素, 但素食不包括五辛. 這個東西用上了韭菜, 配上豆腐乾雖然香上加香. 齋妹唔啱食已經打了一打折扣. 而且韭菜味道的確太重, 阻礙了豆干的味道. 之後來的, 是陳醋肴肉. 陳醋肴肉既是鎮江肴肉. 凍既香肴肉, 加上凝固了醋汁. 味道不錯. 不過, 美中不足的是, 那舊仔香香的醋汁凍, 一夾就同肉分離. 製作上, 未見功力. 滬式百寶鴨, 同我們於

滬式百寶鴨, 同我們於廣東館子食到的百寶鴨有什麼區別呢. 就是上海式既味道比較味濃, 醬汁勁厚. 百寶鴨由內至外到充滿了上海汁. 內裡的糯米香口, 其他料, 已經看得不太清楚, 皆因醬汁既色水太黑, 餐廳燈光也黑. 黑上加黑, 只能憑味覺去感受呢隻鴨. 濃味香味俱全的, 有番咁上下水準.

元蹄, 江南菜的其中一味精髓. 原隻紅燒豬蹄, 皮炆得晶瑩, 面帶膠質但食落絕不膠口. 而且, 最重要是食落唔覺肥膩. 肉夠腍.醬汁味道夠厚. 雖不是最好的元蹄, 但也能說是有少少功架.

繼續上前菜, 食到的, 是上海菜中的素鵝. 不過, 有時此個素鵝, 經常的似素非素. 因為醃製時, 周不是會用上蠔油, 令本來是全素的食物, 變成非素食. 所以我們落order之前, 特登問多兩句, 問清楚才放心落單. 此素鵝, 味道雖好, 但我嫌棄一樣野, 就是炸得較乾. 我始終喜歡濕濕地的.

素菜了, 是為太太而點的, 名未不太記得的菜, 大多是名字太"了能"或是欠缺令我留下印象的說服力. 此素食, 非滬菜也. 清清淡淡的, 冇乜味道. 太太都只吃了少許, 證明, 味道一般.

什菌扒菜膽. 用上上海白菜, 什菌同菜其實沒有什麼特別味道. 滬菜, 最重要是那個濃醬油汁. 所有好味道, 都要用一用這個醬, 才能發揮到上海既獨特飲食文化.

雲吞雞, 我們沉醉的, 不是雞, 也不是雲吞. 能說一流的, 是淡湯. 雞肉的精髓, 精華, 全部都在湯裡面. 湯, 飲落份外的清甜. 雞味十足. 弄到後上的煲湯雞肉, 無人問津.

食北方既魚, 最好不要蒸. 煎/炸是最佳的做法. 黑醋松子魚, 炸得酥香的魚肉, 沾滿了黑醋, 味道顯得更加之香口. 而魚肉本身不是滑, 但加了點醋香, 比起用上五柳汁更加蓋得好魚肉的缺點. 家庭中有好食骨頭同好食肉的人士, 成條魚, 最後, 真的俾我地, 食剩棚骨.

來一碟青菜大家食, 清炒一碟豆苗. 味道清, 豆苗爽嫩. 簡單味道美.

甜品time, 因為信用卡優惠而可以以一份既價錢, 點下兩份甜品. 我們剛好夠8個人, 就叫下兩份雷沙湯丸, 豆汾餡的, 味道好甜. 入口後, 不粘牙, 不粘口. 寶寶不能吃, 多出的一件, 當然讓給老爸啦.

味道不錯的現代派上海料理. 可是近年晚, 人太多. 若是坐得冇咁迫夾, 感覺應該會更好. 吃飽, 同哥、嫂、姐預祝新年快樂. 我們三人跟爸媽先行回西貢去. 年三十晚, 再見.
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯