2021-10-24
位處深水埗長沙灣嘅呢間餐館,單睇個店名以為應該係香港仔😅不過就好似星洲炒米、福建炒飯一樣,個名同個位置無關。講番啲食物,呢間餐館好適合家庭同朋友聚會,食啲夠碟頭鑊氣又食香幾支啤酒。晚餐點咗11碟菜,分別有滷水鵝肝拼盤、椒鹽白飯魚,蠔餅、咕嚕肉、啫啫芥蘭煲、炸蝦棗、蒜蓉開邊蒸蝦、刴椒大魚頭加伊麵底、鮑魚雞煲、糖醋煎麵同反沙芋。最值得推介嘅係滷水鵝肝,好滑,同滷水啲味好夾,併埋爽口鵝腸同豆腐鵝肉好好食。另外,椒鹽白飯魚嘅魚比一般嘅粗身,夠魚味。雞煲好惹味,一上台香辣味撲鼻,蒜蓉中蝦好新鮮,刴辣椒大魚頭加伊麵比較特別,個麵底因為吸收咗個汁好好食,不過唔食得辣嘅話就要小心😅個糖醋煎麵煎得好香口。相對遜色嘅反而係菠蘿咕嚕肉,菠蘿新鮮,不過肉較乾同粉多咗啲,反沙芋鬆化,可惜太粗身。整晚侍應都好忙,有侍應不足嘅感覺,不過態度好好,反正唔係去高級餐廳,氣氛反而緊要啲。