2010-05-24
平時好少落佐敦食飯,朋友說佐敦近廟街處有間新開的泰國菜館,門口經常有大量客人等位,抱住唔蝕底心態,同六七名友人落菜館試下,果然係一間好嘢。當日試了海蝦刺身,6隻68蚊,12隻115蚊,當然後者較抵,的確,刺身一上枱,唔使十分鐘只剩回吉碟,蝦肉爽夾滑,新鮮度爆燈,加上秘製調味汁,經眾人不用3分鐘的商議,即時再order多一碟。酸辣鳳爪又是佳作,怕食辣的朋友亦大叫好味,因為其辣不嗆喉,鳳爪亦好爽,50蚊大大碟,好抵食。冬陰功大頭蝦湯是我的至愛,味道濃,層次亦分明,唔會一味辣,蝦味在口中久久不散,我比100分,118蚊大大煲,抵飲又好味。青㗎喱豬亦不差,但略嫌汁液太杰,朋友話一向係咁,可能我少食青㗎喱,但味道又確實唔錯。咖喱炒肉蟹,308蚊,看似好貴,但吃着充滿咖喱香味的肥美肉蟹,感覺實在滿足,不過,食時要好小心,事關,我 就食到T恤一滴滴咖喱汁。炒椰菜苗,算是當夜較失望之作,因為菜苗比較老,不過跟老闆反映過後,極nice的老闆即時替我們換另一種菜,驚喜到而家。絕招炒花甲王,唔使講嘢,必食。炸釀珍寶雞翼,飯局尾聲已飽了九成,但實在忍唔住將雞翼放入口,食完先算咯。
絕招炒花甲王,唔使講嘢,必食。