2015-11-17
咁既,幾個月前睇電視都有介紹,今晚終於有時間同個fd去試下,聽人講要排哂隊,今晚又幾好彩,我地11點幾去到有位,但無幾耐出面有幾gp人等緊Text tube 2.0($68)有3枝,分別係菠蘿椰子奶凍,伯爵奶茶,特濃朱古力(我好懶,詳細名稱麻煩要各位睇menu),要順次序由左食到右食,淡食到濃。呢個係舖頭既皇牌,睇落係幾過癮既。左邊果個,菠蘿上面白色一粒粒既係椰子奶凍,好濃椰子味,唔會太甜,中面有小小菠蘿味既泡沫,下面類似菠蘿慕絲咁,無乜甜味,好原始既菠蘿味,唔覺有咩加工,所以其實個菠蘿味有啲淡。伯爵奶茶,呢個我好中意食,本身中意奶茶既我,食落充滿茶既甘味!個奶凍仲要好滑,好正。最後既特濃朱古力,嘩呢個係我至愛!朱古力慕絲上面有小小白朱古力碎,同樣做到唔算好甜,中間夾左有草莓肉既果醬,酸酸地,配埋個dark chocolate慕絲,酸甜度剛剛好!可能我本人太重口味,fd中意好淡既菠蘿椰子,但我就好中意其餘2款。值得一讚,係啲慕絲真係打到好滑好濃,仲要好獨特,只此一家。因為我係熱情果控,所以order左熱情果梳乎里 配野莓雪糕 芒果醬 ($56)。主角熱情果梳乎里,超級好味!好鬆軟,好軟
因為我係熱情果控,所以order左熱情果梳乎里 配野莓雪糕 芒果醬 ($56)。主角熱情果梳乎里,超級好味!好鬆軟,好軟棉棉,真心好高質,熱情果味同蛋味match得好好,唔會搶左大家既特性。梳乎里底下仲有小小熱情果醬同埋小小糖粒。不過個野莓雪糕真係好難食,雀巢質素,我食左一啖就無食落去。芒果醬比較普通,個梳乎里建議唔洗配搭任何嘢,直接食,係最正。
一間甜品店,氣氛都好重要,呢度既環境,燈光,裝修,都好有氣氛,有啲清吧咁既feel,充滿濃情氣氛,坐得好舒服,仲額外每人都有杯水,呢個位係幾細心既。