餐廳: 韓大叔大排檔
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-06-19 69 瀏覽
😎位於銅鑼灣區的這家韓式餐廳,門口掛著紅白藍的燈籠滿有特色🥳,牆身仲貼上韓國明星的海報,感覺就好似置身當地一樣🫶,令我即時想起炸雞與啤酒的超正組合🥂。餐牌很簡單只有兩頁☺️,不過包羅眾多韓式常吃的食物❤️,見到各樣都好想點來食😏,好彩今日約多咗朋友,咁就叫多少少可以開心share✨。佈置地道風味滿滿🌟《韓大叔醬油拼盤》🦐🦀🥢包括有醬油蝦🦐、醬油蟹🦀、鮑魚✨、紫菜飯🍚。每次去韓國都會揀呢個風味食物😎,係呢度見到當然興奮💯,醬油醃製蝦、蟹、鮑魚都有份鹹香味道,蝦肉結實入味,鮑魚口感煙韌,一碗紫菜飯有助平衡海鮮的鹹味。😋《雪濃湯(牛骨清湯)》🥣蘿蔔夠腍又唔會一咬即散😜,牛骨肉亦是住得腍又惹味😋,整個湯都唔會太濃郁所以飲落幾舒服。🍽️《甜辣炸雞》🐔去韓式餐廳怎能沒炸雞☺️,皮脆內肉嫩,配上醬汁甜辣很平均👍。炸雞配啤酒係絕配🍻《明洞燒汁牛肉粉絲》粉絲炒得很香🍝,粉絲夠腍身😘,唔會好乾,份量幾大,口感煙韌。《韓式熔岩芝士蛋捲》🌟🍳賣相吸引🫶,食落軟滑🥢,芝士不會太濃而蓋過了蛋嘅本質味道🧀,比例配搭恰當,又不油膩,很好,必食之選。👍👍👍《韓式豬手》🐷豬手肉已經夠味😘,唔使點任何醬油已足夠👌,配搭埋生菜嘅爽口

佈置地道風味滿滿🌟

《韓大叔醬油拼盤》🦐🦀🥢

《雪濃湯(牛骨清湯)》🥣

《甜辣炸雞》🐔

炸雞配啤酒係絕配🍻

《明洞燒汁牛肉粉絲》

《韓式熔岩芝士蛋捲》🌟🍳

《韓式豬手》🐷

豬手肉已經夠味😘,唔使點任何醬油已足夠👌,配搭埋生菜嘅爽口🥬,同埋蒜頭特有味道🧄,食落有層次。😝

整體嚟講,環境同食物都很有韓國氣氛🥳,所以食得開懷,感受滿滿快樂,為工作壓力釋放一下確係美事。✌️✌️
  • 韓大叔醬油拼盤
  • 雪濃湯(牛骨清湯)
  • 韓式熔岩芝士蛋卷