2023-03-22
幸福鍋西灣河多嘢食就出晒名啦~今次喺掃街集中地太安樓,竟然有一間裝潢溫暖明亮嘅台灣菜 「幸福鍋」。一於試下先😋一望餐牌,好多款式嘅台灣鍋可以俾你揀,好多款都好吸引,一下子真係唔知揀邊款好~最尾決定試下,泡菜豚肉豆腐鍋(小辣)首先佢會俾個迷你gas爐俾你,等個鍋可以一路滾住一路食,個鍋好足料,份量好夠有大大片豚肉、泡菜、魚豆腐、沙白蜆、米血糕、鵪鶉蛋、冬粉仲有一堆配菜,有菜有肉 配料款式又多,食到好滿足。仲可以配埋方便麵/寬條薯粉/粉絲/白飯,我哋就揀左寬條薯粉,食到最尾將成個寬粉落湯煮,索晒味,寬粉煙煙韌韌,好正~雖然我哋只係叫左小辣,但比想像中仲要辣,唔係太食得辣嘅朋友可以留意返~慢煮烏醋豬軟骨配手工麵呢個真係好驚喜,豬軟骨已經炆到好腍好入味,軟骨位置充滿膠質,豬軟骨有醋香,酸酸地,平衡番個油膩感,令豬軟骨入口清爽好多,一啲都唔漏,啲麵又爽又滑,話咁快就清左一碗麵嘞~呢間台菜除左好多主菜吸引之外,仲有好多小食都好吸引,我同朋友都🤩🤩🤩好多款都想試~手工櫻花蝦餅就咁望上去,已經見到有好多櫻花蝦仔撈左喺入面,一食落去,味道好豐富,有豬肉、蝦肉、蔥花、仲有啲蓮藕粒粒,食落去爽爽脆脆,好香口
最尾決定試下,泡菜豚肉豆腐鍋(小辣)
慢煮烏醋豬軟骨配手工麵
手工櫻花蝦餅
士林咸蛋芋泥酥
炸得酥脆 內裡又軟糯,咬落去一股香甜奶芋味,芋蓉細滑,入面仲有咸蛋黃,咸蛋黃嘅咸香,襯埋香甜芋頭味,真係層次再升華,呢個真係要試
最尾梗係要叫個甜品,件事先圓滿啦😍
我哋叫左 紅豆薏米芋泥三色芋圓,紅豆配芋泥呢個配搭無得輸,芋圓又煙煙韌韌,入面仲有埋仙草添~咁多款配料加埋,口感豐富,食完辣辣嘅鍋之後,食番個冰冰涼涼嘅甜品,真係即刻舒服晒~
薄荷青檸荔枝乳酸梳打
食完咁多嘢,梗係唔少得有飲品解渴同解辣,呢杯梳打好清新~ 唔會太甜👍
黑糖薑母茶
朋友唔飲凍嘢,所以叫左杯好養生嘅熱飲,黑糖薑母茶好夠薑味,有啲乾薑粒,紅棗片,玫瑰花乾,朋友話啲薑粒好夠辣😆