2019-10-29
嚟旺角行街,試下TOP商場入面嘅食肆上上下扶手電梯,比呢間光亮嘅餐廳吸引,而且裝潢好靚,於是入咗去平日夜晚唔洗等位,侍應好快安排我地入座。我地嘅座位係一張矮檯,適合食甜品飲下咖啡,但個人覺得食飯嘅話矮咗啲。而且檯與凳之間空間攞到好盡😂,肥少少都好難坐入去,不過座位其實都坐得舒服。打開menu,有好多款定食,同行朋友叫咗壽起喜燒定食熱騰騰壽喜燒鍋好香,試咗朋友一啖,味道濃郁而且唔會偏甜。因為未食過茶漬飯又鍾意食刺身,於是叫咗一個有三文魚刺身嘅茶漬飯。不得不讚嘅地方係,定食嘅擺碟真係好靚!每一樣碗具都好精緻!擺蔥嘅紅葉碟真係好靚!餐廳燈光好,影出黎嘅食物好有光澤,打卡一流首先每份定食都會有兩碟仔小菜,小菜偏鹹,唔餸飯好難就咁食,而且都麻麻地。呢個位扣分。之後就到火炙三文魚同刺身,兩個都油脂甘香,不過就係普通嘅魚生飯,冇大驚喜。不過欣賞魚子好大粒!至於茶漬飯,餐廳有一張指示牌教你享用。我個人唔想倒啲茶落去刺身到,所以我另外用碗舀起啲飯,再倒茶。茶溫啱啱好,唔熱唔凍。帶有少少鹹未及茶香,不過我個人麻麻地茶味配飯,所以覺得一般。另外注意係豉油偏鹹,唔似一般魚生豉油比較淡,唔好落咁多去飯到!朋友嘅
打開menu,有好多款定食,同行朋友叫咗壽起喜燒定食
熱騰騰壽喜燒鍋好香,試咗朋友一啖,味道濃郁而且唔會偏甜。
不過欣賞魚子好大粒!
至於茶漬飯,餐廳有一張指示牌教你享用。
朋友嘅鰻魚茶漬飯
朋友嘅雜莓橙茶
呢杯牛奶雪糕抹茶幾好飲,不過唔飲得甜嘅朋友可以叫少甜,底部飲到糖漿都幾甜下,但好彩唔算蓋咗抹茶嘅味道。
至於雪糕就真係好甜,建議抹茶走甜,咁就可以用抹茶中和返個甜度。
不過啲冰體積太大,搞到好難去舀雪糕食,要另外舀出黎先食到雪糕。
飲品+食物+10%服務費,人均$160左右
略貴,不過旺區都係咁上下。
環境食物賣相靚,比較適合女性。不過食物冇大驚喜,甜品應該比較吸引。