2021-10-23
每次去食Omakase 都滿有期待,期待廚師會準備什麼好東西畀我哋,期待會有驚喜。這次來到尖沙咀韓國街嘅一間日本店,一進入店內就見到大大的Bar枱,心情立刻好起上來,因小編特別喜歡坐Bar枱看住廚師們用心預備食物,他們全神貫注地工作特別帥氣。店提供兩款Omakase,這次選了「空Sora」, 一共有17道菜,非常豐富。一直覺得好的日本料理贏在細節,這店在每一道菜你都能看到廚師在細節位所下的功夫,品賞完整個Omakase後仍然令你回味每一道菜的味道,個人覺得係超水準。我這裏就為大家介紹每一道菜,慢慢聽住喔。~前菜~🌟磯煮鮑魚伴乾醬首先來一碟前菜,是磯煮鮑魚,磯煮係用醬汁同昆布慢火去炆,會令肉質保持鮮嫩彈牙,同時濃郁的湯汁亦會包住鮑魚,非常美味。~刺身~🌟鰈魚 鰈魚是那種身體扁平,雙眼同在身體朝上的一則,好有趣的。將鰈魚切成薄片卷起,以紫菜為伴,食起來口感豐富,再配以酸汁,味道進一步提升,酸味亦能開胃。🌟響螺這個擺盤非常精緻,鮮艷嘅紫蘇花原來都可以食,響螺配以珍貴嘅松露醬油,佐以海帶,口感爽味道濃。🌟日本岩蠔 這蠔🦪新鮮多汁,配以海膽,加上金箔,非常珍貴。🌟沙甸魚這款刺身相當豐富,有煙燻嘅
我這裏就為大家介紹每一道菜,慢慢聽住喔。
~前菜~
🌟磯煮鮑魚伴乾醬
~刺身~
🌟鰈魚
🌟響螺
🌟日本岩蠔
這蠔🦪新鮮多汁,配以海膽,加上金箔,非常珍貴。
🌟沙甸魚
這款刺身相當豐富,有煙燻嘅青魚,有沙甸魚,配以黃瓜同炸蒽,這炸蒽每一條小小的,看得出心機,還有芝麻,這不是我哋一般食開嘅白芝麻黑芝麻,它更細粒,味道更香,小編真的一粒一粒全食光。
🌟托羅
這托羅大件又非常新鮮又肥美,配以Washabi漬,會令你對托羅改觀,小編現在知道什麼是頂級的托羅。
~和食~
🌟汁煮魔鬼魚
魔鬼魚不多食因街市不常見,今次試了原來肉質嫩滑,骨是軟骨可以食,口感更是爽脆。配菜是花心機做的,賣相靚又好食,讚。
🌟鰻魚燒
鰻魚是新鮮燒製,魚皮超脆,一口就食完,好味呀。
~壽司~
🌟北寄貝
北寄貝厚肉爽口,加上略略燒過多一點香味,讚。
🌟吞拿魚
吞拿魚用醬油漬,再加上這款小編非常喜歡嘅芝麻,讃。
🌟秋刀魚
這是季節秋刀魚,爽甜,讚。
🌟牡丹蝦
牡丹蝦係北海道三大名蝦之一,捕撈季節大約在4至7月,過了就冇所以漁獲量非常少,所以相當珍貴,店這次用上大隻的牡丹蝦更是難能可貴,讚讃。
🌟托羅
托羅係吞拿魚嘅魚腩,含極高脂肪,這件佈滿精緻的魚油花紋,口感入口即化,油香四溢而又鮮甜無比,完全不膩,不過小編食唔出係大托羅定係中托羅,無論如何都係讃。
🌟海膽
這次選用嘅係馬糞海膽,係日本頂級嘅海膽種類呀,一般產自北海道對南至九州地區一帶,色澤淺橙黃色,味道濃厚甘甜,回甘強,食落極其鮮美,讚讃。
~手卷~
🌟蔥托羅手卷
又再一次享受托羅嘅肥美,不過今次切粒上,加上蔥同芝麻,用紫菜手卷來食,又係另一番滋味,讃。
~吸物~
🌟蜆清湯
接近最後來個蜆肉清湯,之前嘅油膩感一掃而空,他們對這簡單嘅蜆清湯都一樣一絲不苟,嗰昆布係彫花呀,讚。
~甜品~
🌟抹茶奶凍
最後來個抹茶奶凍,他們講這個奶奶凍非常受歡迎,舊客戶好多時指定要這個,因這是自家製並且數量有限。小編對奶類一般,但試了這個我對奶凍改觀,它的奶味多了甜味少了奶味,與抹茶混合恰到好處,讃讚。
整體來講,這個Omakase食材頂級,師傅用心,價錢超值,值得推薦。