2018-02-08
今日同朋友嚟咗位於豉油街嘅老街,叫得老街,令人諗起往日嘅台灣淡水老街、內灣老街等。裏面嘅裝飾好有懷舊之情,好配合餐廳嘅名。我同朋友入咗去就睇餐牌,比起其他餐廳,台式飲品的選擇來得豐富。餐牌也做得很精美,圖片豐富。我們先來了一個涼伴拌小黃瓜,手帕青瓜的味道酸酸甜甜的,黑醋味十分深得我心,爽口的東西能開一開胃。主食方面選擇都多,並且唔貴,幾十蚊就有一碗麵。朋友點了滿漢大塊牛肉乾拌麵$68,佢話整體味道都幾特別,甜甜地,啲牛肉好軟林,好好食。+$6 酸菜而我就嗌咗鹽酥雞肉操湯麵$48,鹽酥雞炸得脆卜卜,同時亦唔會太鹹。湯麵熱辣辣上枱,冬天食真係一流!整體來講,個麵味道啱啱好,唔會話太濃郁,配上鹽酥雞就啱啱好。飲品方面我哋分別叫咗香芋奶茶$18同埋珍珠奶茶(加胚牙少甜)$15,兩杯飲品都係偏甜,珍珠都是甜甜的!
主食方面選擇都多,並且唔貴,幾十蚊就有一碗麵。
+$6 酸菜