2018-08-11
今日Happy Friday,上Openrice搵間好餐廳,同朋友好好稿賞自己,估唔到搵到呢間隱世餐廳!隱世係因為佢位置真係比較隔涉唔起眼,但空間雖小,裝修搭夠:有空間感、深色設計令人放鬆、播放悠和英文歌(唔新先識聽)份外有格調。前菜叫咗我至愛既生蝦刺身,呢度啲蝦大大隻,新鮮彈牙,唔錯網上見大家都叫三食蟹,但我地只有兩個人怕食唔晒,就叫咗個咖喱炒蟹,咖喱又香又好味,唔辣既咖喱。蟹好新鮮又大隻,啖啖肉,點啲咖喱汁來食簡直人間美味!不過可能佢比較大隻,殻好硬,食既時候就有少少狼狽啦。本身想叫薄撐點咖喱,可惜呢度無,只有蒜蓉包,一份有五件,我地又係怕太多,最後無叫。每道菜都即叫即整,上菜時間啱啱好,差不多食完蟹,就上鹽燒馬友啦!賣相一流,比出面一般泰式餐廳多好多好多鹽,仲有啲伴碟。揭開塊皮,啲熱氣即刻標出嚟,仲傳來一陣陣香味其實已經好夠味,甚至都唔駛點佢個醬同鹽,試過點兩樣,都覺得唔點最好食,好有鮮味我哋一邊食一邊讚不絕口,想叫多個菜,就揀咗生菜包。由於食咖喱蟹都唔辣,就無為意個生菜包可能會辣,上菜我同朋友試過之後,真係辣到不得了食一啖,飲幾啖沙冰都止唔到(平時我地都會食到少少辣)。由於真係
辣!
我同朋友叫咗芒果同波蘿沙冰,我地好欣賞有好鮮既水果味,而且冰既比例非常好,唔會出面有啲餐廳會比勁多冰,飲到頭痛。
由於位處偏僻,成晚都唔太多人,而且可以坐得好鬆動,叫多杯嘢飲又可以再同朋友閒聊一下。星期五既晚上因為呢間餐廳好食、服務又好而變得更美好美中不足係,可能樓底唔高,背景音樂有時頗大,有一段最多既人時間會嘈啲,比較難傾偈,但我同朋友都絕對會再嚟幫襯!