2011-05-12
小妹第一次寫食評,之前睇人地寫得多,所以都想分享返自己既少少食後感!呢晚小妹約左男友一齊食晚飯,慶祝我地既第X月紀念而小妹事前已經BOOK左位,訂左之前係ORENRICE既優惠-鐵板燒特選晚餐 (二人前),我地八點九先去到,一去到就已經留左位比我地啦!我地之前要求坐BAR位,因為想睇住師傅整野食嘛!唔講咁多,即刻講下D食物質素先。新鮮野菜沙律:無咩特別,係生菜加沙律醬加青瓜而成既前菜,我不嬲都唔鐘意食沙律,不過見佢細細杯就食左佢啦!唔係特別好食,好一般。什錦天婦羅:有兩隻大蝦,兩舊蕃薯,加茄子。大蝦好食呀,熱辣辣但又唔多油,炸得岩岩好呀,點埋佢個醬黎食,隻味係非常之似曾相識,好似係酒樓度食既某種食物,但小妹諗左成晚都諗唔起係咩野食,男友就R哂頭話無食過!但我就覺得真係好似啦,總之就好味啦!另外,蕃薯切到好薄,基本上唔係好覺食緊野咁,茄子都還可以,食落唔會覺得油,但無乜味。鐵板鮮活南非鮑魚 (2隻):呢個正呀,親眼睇住師傅將活生生既鮑魚煮熟,師傅好熟手咁將隻鮑魚整兩整,D內臟就整哂出黎啦,然後再切片,煎左陣,加呢樣加果樣,就上碟啦。男友食完第一啖就話:「呢個好食呀」,哈,小妹都係咁話!鮑
唔講咁多,即刻講下D食物質素先。
鐵板鮮活南非鮑魚 (2隻):呢個正呀,親眼睇住師傅將活生生既鮑魚煮熟,師傅好熟手咁將隻鮑魚整兩整,D內臟就整哂出黎啦,然後再切片,煎左陣,加呢樣加果樣,就上碟啦。男友食完第一啖就話:「呢個好食呀」,哈,小妹都係咁話!鮑魚完全唔「UN」又唔會「鞋」,真係岩岩好,一塊又一塊咁食,男友見我食唔停口,都食少D比多D我食
鐵板美國珍寶蠔 / 生蠔 (2隻):我地嗌左鐵板蠔黎食,因為我唔食生野,WAITER又話唔可以一生一熟,男友遷就我而嗌鐵板蠔,不過其實我都唔多鐘意食蠔,我覺得好恐怖,又腥不過男友咁為我,無理由唔試下咖!師傅加左煙肉同蒜去炒,真係好香WOR!最後我都踏出第一步食左第一啖,可能因為師傅加左生粉落去,又加左咁多配料,所以真係唔腥!最後我都食左成隻呀!我真係好勇敢呀,哈哈
鐵板和牛薄燒 (5片):佢話有五片,不過最後得四片,師傅將牛捲住蔥同蒜黎煎,再將和牛卷一分為二,就上碟。食落無咩特別,所以唔多講啦。
鐵板雞肉炒麵:食度黎呢度我已經飽飽地,唔係好食得落。師傅炒左成碟出黎,我食左五,六啖就食唔落啦,不過都幾好食,D麵好彈,但我覺得豉油味有少少蓋過左雞肉既味道,但D雞肉唔鞋,不過好似無咩味咁。
鐵板炒野菜:呢個同雞肉炒麵一齊黎,不過我嫌油左D,同埋小妹食食肉獸黎,食左幾啖就無食啦。
活蜆面豉湯:呢個我無飲度,兩碗都比左男友飲,我見都幾多料,有豆腐,蜆肉,都唔係得一舊咋WOR!男友話幾好飲,兩碗飲到一滴不漏呀!
甜品:甜品係雪糕,有四隻味,無記錯係豆腐、綠茶、紅豆同芝麻。男友食綠茶,我食紅豆,普通雪糕,無咩特別,不過有甜品食都算係一個完美既結局。
整體黎講都唔錯,特別係服務態度真係超哂班,見我地用手拎起D蠔殼,即刻送上熱毛巾比我地抹手,見我地杯茶飲左少少即刻斟返滿,嗌果汁酒黎飲佢拎哂杯黎問我地要一個杯定兩個杯,服務真係好好,好貼心呀!另外雖然我地坐BAR位,但完全唔覺有好大既油煙,可能佢既抽風系統勁,又或者係我地坐個位吹唔正啦!但我覺得食物好似唔係好夠味,不過男友話鐵板燒係咁咖WOR!哈哈,唔緊要啦,因為今餐真係食得好開心呀!