2013-07-20
最近受韓風吹襲, 為食的我經常心癢癢想食韓國野, 但係韓國野通常係大大份, 一大班人食先食得開懷, 所以苦等左成個月, 終於比我食到喇!今次由餐廳到菜式都係我發板, 想食咩就叫咩(哇哈哈!) 不過有選擇困難症既我, 係一間老字號同較新嘅阿利水之間, 都爭扎左好耐架! 最後決定試左阿利水先!當晚book左7點鐘(book時已經講左8:30要交枱, 不過依家好多餐廳都係咁), 但早左放工, 所以6:45就貢上去了, 上到去已經有2,3枱開始食緊, 亦都見到有韓國人黎食.睇menu時候我不停偷望隔離枱食乜, 不過最後都係跟自己同屋企人口味揀.揀好菜後9小碟就好快上枱, 個人比較喜歡薯仔, 沙律, 大豆芽3碟.因為時間尚早, 所以菜式都上得很快. 第一個菜是炆牛肋骨, 這是根據openrice推介而叫的, 果然沒有失望, 牛肉很軟很入味, 還有紅,白兩種蘿蔔, 最重要是份量很大, 可算抵食. 不過個人略嫌甜了一點, 另外,如果改用鍋盛載會更好, 可以保存熱力, 因為咁大份, 唔能夠咁快清曬!第二是人參雞湯, 這是我們一家都十分期待的菜式. 店員拿給我們看一看, 拍一拍照, 便替我們分成4等份.
整體而言, 以這個價錢來說是很不錯, 家人本來對韓國菜沒有好感, 也怕辣, 所以不肯試, 這次我說服到他們來, 也證明了韓國菜不一定就是辣!
臨走時, 看到一對小情侶叫了部隊鍋配飯吃, 非常吸引, 有機會試一試先!