2016-04-21 2298 瀏覽
相約「芝士」友人 搵左間用芝士做主調既餐廳 當然唔會反對啦仲要係正旺角區 放工黎就最方便喇晏晝6點幾已經有人排隊 似乎真係幾受歡迎啵我地等左一陣就入去坐低喇 環境上燈光十足 簡潔不花巧的佈置唔會因為不同的擺設搞到眼花唔舒服原來元州街有間總店啵?! 而旺角呢間係分店 由平民地區做起既餐廳 總有意想不到的體驗我地點左4個食品 之後待應就拎左呢SET器具比我地表示係我地其中一個菜要用到 到枱時會教我地點用有手套 都好細心吖!先上枱既係 "日本甜薯沙律菜"甜薯係一樣好得意又好味既小食 成粒林CHICHI咁 但入面好甜好重蕃薯味口感比平時既大隻紫薯或者黃薯都要好而且係香港其實唔係咁多地方可以食到 即使係日本舖頭都賣得一定價錢沙律菜方面都好新鮮爽口 溫度仲好凍証明對食材擺放有一定要求沙律醬我地揀左日式胡麻醬 好香好開胃!!點左杯 "綜合水果茶"因為見隔離枱個杯好吸引 唔叫唔得用上多種新鮮水果 色彩好豐富當中有士多啤梨 菠蘿 檸檬 荔枝 火龍果等等不同類型既水果而且甜度真係唔高 岩晒唔鐘意太甜既我 水果味好重 唔會有個種果酸跟餐加18蚊就有咁大杯 其實真係幾抵飲"招牌芝士熔岩蛋醬飯"黎呢到真係為左食
相約「芝士」友人
由平民地區做起既餐廳 總有意想不到的體驗
我地點左4個食品
之後待應就拎左呢SET器具比我地
表示係我地其中一個菜要用到 到枱時會教我地點用
有手套 都好細心吖!
日本甜薯沙律菜
先上枱既係 "日本甜薯沙律菜"
口感比平時既大隻紫薯或者黃薯都要好
沙律菜方面都好新鮮爽口 溫度仲好凍証明對食材擺放有一定要求
沙律醬我地揀左日式胡麻醬 好香好開胃!!
綜合水果茶
點左杯 "綜合水果茶"
因為見隔離枱個杯好吸引 唔叫唔得
用上多種新鮮水果 色彩好豐富
當中有士多啤梨 菠蘿 檸檬 荔枝 火龍果等等不同類型既水果
跟餐加18蚊就有咁大杯 其實真係幾抵飲
招牌芝士熔岩蛋醬飯
"招牌芝士熔岩蛋醬飯"
黎呢到真係為左食芝士 所以無得唔叫呢個招牌菜
一上到枱 用鐵板裝住既飯就由待應幫我地加入蛋醬
同埋加埋一大碗既芝士落去 超邪惡!!!!!!!!!!!
由待應幫我地搞勻左之後就交返比我地處置佢喇
個飯底係泡菜飯 配合埋蛋香同邪惡芝士 成個飯好香好有咬口
泡菜飯帶有少許辣味 但唔算好辣 因為有大量芝士可以拉返平均個味道
每一啖都係芝士既感覺好滿足!!!!
主題小食拼盤
由5種小食加沙律菜揍合而成既拼盤真係好岩我地呢類樣樣想食下既貪心客人
香辣米腸 - 講真 呢個真係辣 用米整成既腸仔 比較重米香味同埋林身 但口感唔會好似米膏咁UN
水牛城雞翼 - 有辣味 但唔會食到辣既感覺 而且佢既芝士味好出 醬炸既外皮剛剛好
脆薯格 - 好細心 咁配埋一包茄汁比我地 脆脆既外皮 熱辣辣新鮮炸起 配茄汁都係最夾
芝士烤大菇 - 手掌心大既PROTABALLO 加埋芝士面 中間加入千島醬 令到個菇吸晒精華 好JUICY好香
炸雞粒 - 外皮鬆脆 炸粉唔會太厚 雞肉多汁嫩滑 一口SIZE岩岩好
進擊巨橋。濃湯芝士鍋
叫既時候都唔明做咩叫做進擊巨橋 因為見佢係PORK RIBS 所以先點
黎到既時候見到條RIBS 變成一條橋咁 先明白 名字既出處!!
以烤烘形式去處理既豬仔骨 肉身都算幾林 未至好乾身
可能因為佢用上厚身既醬汁塗面既關係 每條骨之間都好容易切開
芝士鍋 本身都已經係芝士鍋底 但仍然會跟上一杯芝士比客人自己添加
好濃好杰身既芝士湯 配合埋自家制作既意粉(比較粗身同彈牙) 好似芝士撈面咁
完全滿足到芝士控既心理同口福享受!!!!!!!!!!!

以每一個菜既價錢 份量同味道 我覺得真係好高性價比
唔知會唔會出埋芝士火鍋咁呢
??
2016-04-20
5 分鐘 (堂食)