餐廳: 大中華飯店
資訊:

飯店離地鐵站有段距離,行都去熱騰騰但好彩冷氣夠曬涼.但如果好像我我甘弱質編编記得帶多件風褸仔。講返食物先,本menu都有返甘上下厚,圖文並茂,菜名都幾有創意,有少少衝動想叫個"肉鮮肉死",但友人目標非常清晰,只叫主打熱門菜式(土匪雞、鐵板黑椒豬手、琵琶豆腐、蠔餅、蜆芥鯪魚球、腊味煲仔飯)。本來去到先叫到menu話土匪雞要預訂,友人當堂嚇一嚇,然後得啖笑,但其實食頭圍(六點至八點)既都有得叫的,同埋可能土匪雞都吾算平(再唸返,個名都俾哂tips),所以都吾係好多枱有叫到。吾洗五分鐘隻土匪雞就到左,上菜速度十分驚人,隻雞既擺位都幾出位,打卡一流,肉質都吾錯,最主要係有得自己切。鐵板黑椒豬手亦相當正,今次叫的幾個菜都要自己動手,幾有趣!至於蜆芥鯪魚球炸得幾乾身,個醬汁幾特別,酸得尼帶點甜,又不像普通酸甜醬。相當腊味煲仔飯就比下出,分量同個煲不成正比,友人笑言係咪畀人食過。整體黎講,食物都十分出色,一貫有大牌檔風味,值得推薦!P.s. 飲品在店無得叫,要在街口的士多買,是次只喝茶,但走的時候留意到士多價錢亦可接受。

蜆芥鯪魚球
2019-09-15
蜆芥鯪魚球
鐵板黑椒豬手
土匪雞
  • 鐵板黑椒豬手、蜆芥鯪魚球