2020-01-03
星期四大概晚上6點多抵達,店內只有三四枱客人,好多空位剩,揀咗窗邊梳化位坐,餐廳係快餐店模式,自己揀位坐自己到收銀處比錢點餐,之後收銀員會比個取餐器你,當個取餐器震動嘅時候就可以出去取餐。 因為我地兩個人想試下湯/撈嘅差別,所以分別叫咗一碗船皇湯麵、一碗船皇撈麵+一份炸蝦卷,船皇湯麵可以+$1升級和牛片/+$5升級全碗和牛片(但麵裡面嘅其他料會冇曬),最後我揀咗+$1個升級優惠。 係取餐處旁邊有杯有水壺可以自行斟水,等咗十分鐘終於可以取餐,第一時間當然食炸蝦卷先,因為怕凍咗唔脆,但原來個炸蝦卷本身就唔係好熱,味道不過不失。到試食個船皇湯麵了,先試個湯底,濃郁但有種薑醋味而且好油,碗麵好少料,只係得一嚿炸豬皮(仲要漏氣唔脆的)、一隻雞翼、3粒豬肉丸、2片和牛片、少少雞絲,點餐嘅時候收銀話冇晒豬潤,所以其他料會比返多少少,但我真係睇唔出邊部分嘅料有比多到囉😒呢碗野料少又細碗又唔好食完全唔值呢個價錢,而且間鋪冷氣好弱定係冇開冷氣,熱到流汗,真係過斜對面食錦麗好過🙄