2024-03-17 113 瀏覽
週末同男友喺形點行街,晚餐就揀咗呢間#臺北棧 餐廳食飯,我哋大概等咗一陣就入到去🍴各分店既裝修非常用心,整個環境都以粉色為主調,每件座位擺設既設計係有心思,有小清新時尚風格,令人印象難忘。而元朗分店也不例外。招牌牛肉麵湯底看似濃厚,加入牛油脂增添香味,飲落卻相當清甜!而刀削麵質爽滑有口感,每碗都有數片牛肉,牛肉屬厚切,軟嫩入味。牛肉控必點。黑松露招牌滷肉飯魯肉切成粒狀,肥肉偏多,肉質濕淋鬆軟,黑松露味道夠濃郁 啖啖惹味,溏心蛋蛋味甜,流心程度剛好。蒜香三色台腸份量都幾多, 一次過可以食哂原味、黑椒味、墨汁味既台灣腸,夾埋炸蒜片加埋炸蒜片,非常可口惹味。皮蛋蜂巢豆腐豆腐內蜂巢滿溢,系一道唔錯開胃既小食。香水芭樂苦瓜汁飲品當然以台式為主,屬於味道偏甜嘅苦瓜汁,芭樂嘅甜和苦瓜的回甘相互融合,口感特別,清新又健康。伯爵茶凍芋圓配仙草超豐富的伯爵茶凍芋圓,除份量足夠二人,我們點了仙草,一碗有齊雙色芋圓、綠豆河溶、珍珠等,口感豐富又滿足。
招牌牛肉麵
黑松露招牌滷肉飯
蒜香三色台腸
皮蛋蜂巢豆腐
豆腐內蜂巢滿溢,系一道唔錯開胃既小食。
香水芭樂苦瓜汁
伯爵茶凍芋圓配仙草