2023-02-11 413 瀏覽
親戚帶路試新嘢。餐廳環境乾淨企理,座位寬闊,第一印象唔錯👍。三個人每人叫咗一款招牌麵🍜。另外,趁主菜嚟之前試下包點,於是叫咗兩客小籠包同一客生煎包。平平無奇嘅小籠包,夾起一啖噬落去,爆出鮮味肉汁🤪,射程之遠直飛對面枱 ,幸好對面冇食客😅,否則釀成衝突,打擾我食呢客皮薄肉鮮嫩爆汁小籠包嘅雅興😊。接下來嘅龍蝦小籠包 ,橙紅色嘅外皮已經挑起食欲。汲取上回爆汁經驗,我已懂得小心品嘗。原來肉汁混和龍蝦湯汁,互相提升鮮味,令人一試難忘。呢款色香味俱全嘅包點,係期間限定,要食趁早。對我嚟講,食生煎包無非都係為咗個脆脆包底,呢度嘅生煎包肉餡質素已無庸置疑,暖暖酥脆嘅包底更令我欲罷不能。水準之作👍。主角出場:潮人招牌麵。 見到實物已經覺得好靚😍,打卡都玩左十幾分鐘。紅紅嘅湯底不是地獄湯或濃稠的西式番茄湯,而是清鮮嘅龍蝦高湯。結實嘅龍蝦肉、日本帶子、肥美青口、彈牙墨魚丸……用上新鮮嘅海鮮食材🦞,冇得輸。跟住係佛跳牆面。好少湯拉麵會配上呢啲貴價食材,第一次見,非常有創意,以為自己去咗名人飯堂,人高貴咗,連氣質都提升咗。至於味道……自己試下啦,😋😋😋總之性價比超超高。最後係紅燒牛肉麵 。燘煮牛肉火喉剛好,肉質

最後係紅燒牛肉麵 。燘煮牛肉火喉剛好,肉質軟硬適中,紅蘿蔔清甜可口,配上微辣香濃牛肉湯底,想起台灣旅行嘅日子。結論:物有所值。

總結:😌我無私地向大家推薦呢間將創意融入傳統美食嘅食肆;但我又自私地😈唔想你哋去霸曬啲位搞到我要排一粒鐘頭隊。 係咪好矛盾呢 🤣? 食湯麵記得飲埋啲湯,真材實料淆製,不含味精,一滴都唔好嘥☺️。

生煎包
龍蝦小籠包