2024-01-10 302 瀏覽
一間有氣氛有格調既潮州菜館,座位完全唔會逼唔會坐得唔舒服,好闊落,仲有啲中國風既擺設可以打下卡添!🩵凍馬友魚🩵呢個都算係潮州名菜,另一個名叫魚飯,係凍咸鮮魚,最食到魚既鮮味!呢度既馬友就真係夠晒新鮮,魚肉好嫩,唔會鞋又唔會腥,食到魚既鮮甜味,微微既咸味由魚肉滲出,加上蔥花同普靈醬,味道層次更加提升!成碟擺得都好靚好有心思,更加加分呀!凍馬友魚嘅滋味真係清新脫俗🐟,冰鎮過嘅魚肉入口即化,輕輕一咬就能感受到那份絲滑同清甜。凍馬友魚保持咗海鮮應有嘅新鮮感🌊,每一片切割得恰到好處,無論係色澤定係口感都非常誘人😍。微微嘅魚腥味同海水嘅鹹香在口中激盪,令人回味無窮🤤。佐料配得一流👌,香蔥提香,一啲小小嘅調味品如醬油都可以提升整體食感,但同時又不喧賓奪主,完美保留咗魚本身嘅風味🎉。品嘗這道菜餚,就彷彿置身大海之濱,感受到海洋嘅恩賜🌅。此外,視覺上嘅呈現亦係相當細緻美觀😲,無論係漂亮嘅擺盤還係食材嘅新鮮度,都展示咗廚師嘅周到心思👨‍🍳。食咗凍馬友魚之後,仲會令人覺得身心俱輕,不愧係健康同滿足感兼備嘅選擇😌💓。總體而言,凍馬友魚係一款能夠喚醒味蕾、帶來清新愉悅感受嘅佳餚,令人心情大好🌈。💛普寧炸豆腐💛豆
🩵凍馬友魚🩵
💛普寧炸豆腐💛
豆腐都係最靚既山水豆腐,新鮮豆腐,所以豆味特別香濃,炸得好脆好乾,口感外酥內嫩,點埋餐廳自製既醬汁,咸咸地辣辣地,更加開胃惹味!
🩷點心🩷
菜苗餃仲有潮州粉粿都係點心既極致,簡單但就最睇得出師傅既功夫,兩款都完全做到皮薄餡靚,外皮煙煙韌韌,軟糯粘口,又唔會厚到影響口感,餡料就爆晒夠晒豐富,絕無做假!