2015-12-11
好味嘅潮州食店真係唔多,依家越執越少,我同屋企人都好鍾意食潮州食物,尤其鹵水食物,所以屋企煮飯,都經常會出現鹵水雞翼、豬腩肉、豬脷食潮州菜一向都係食手工、功架,今晚我地就嚟到呢間擁有米芝蓮食店稱號嘅百樂潮州酒樓,食潮州嘢點可以無工夫茶~但係其實由於工夫茶比較講究沏茶、泡茶嘅方式,對操作手藝、茶具、品飲要求非常高,所以叫做工夫茶,沖水、洗茶、沖茶有亦同時洗杯(俗稱第一衝),再沖水、浸泡、沖茶第一陣先慢慢品嘗(俗稱第二沖),6至10衝之後以後換茶再泡,期間過程好花費時間所以一定要細細品嘗~凍花蟹 - 潮州食物,除咗鹵水之外,重有當然係凍蟹係最出名喇,今晚我地就叫咗2隻凍蟹嚟食,夠多肉,鮮甜,個鉗啖啖肉,正鹵水豬蹄拼鵝掌翼 - 唔知點解我好鍾意食鵝掌翼同豬蹄,過時過節,婆婆一定會整定啲豬蹄,只係俾我一個人食,因為成家人只係得我食鹵水豬蹄出面有時會食到,但係好少會鹵到個筋入口即溶,你會感覺到好多骨膠原,另外掌翼亦都好大隻,如果用嚟配啤酒真係一絕,佢個鹵水汁好香花樣八角味,有啲時間嘅潮州餐館,個鹵水膽隨時真係幾十年,呢啲先係精華~鹵水鵝 - 肥瘦適中,唔會太韌,可以叫係厚切,下面啲豆腐又吸晒啲鹵
食潮州菜一向都係食手工、功架,今晚我地就嚟到呢間擁有米芝蓮食店稱號嘅百樂潮州酒樓, 食潮州嘢點可以無工夫茶~
所以一定要細細品嘗~ 凍花蟹 - 潮州食物,除咗鹵水之外,重有當然係凍蟹係最出名喇,今晚我地就叫咗2隻凍蟹嚟食,夠多肉,鮮甜,個鉗啖啖肉,正 鹵水豬蹄拼鵝掌翼 - 唔知點解我好鍾意食鵝掌翼同豬蹄,過時過節,婆婆一定會整定啲豬蹄,只係俾我一個人食,因為成家人只係得我食
鹵水豬蹄出面有時會食到,但係好少會鹵到個筋入口即溶,你會感覺到好多骨膠原,另外掌翼亦都好大隻,如果用嚟配啤酒真係一絕,佢個鹵水汁好香花樣八角味,有啲時間嘅潮州餐館,個鹵水膽隨時真係幾十年,呢啲先係精華~ 鹵水鵝 - 肥瘦適中,唔會太韌,可以叫係厚切,下面啲豆腐又吸晒啲鹵水汁,正~ 荷包白鱔湯 - 其實應該有用鹹菜煲,啱我,最近熱氣,鹹菜可以下火,另外用菜包住白鱔煲,真係第一次見,雖然白鱔比較多細骨,但係味道唔錯,至少……咁包住個白鱔唔會煲到散開晒~ 子母龍鬚蝦 - 咩係子母蝦呢,其實佢就係用蝦膠釀喺隻蝦上面,會食到蝦膠既彈牙,同蝦嘅爽口,外面用麵包絲包住,再用半浸炸去做,雖然好熱氣,但係,個龍鬚蝦真係好香口,個頭亦都好多膏,我最鍾意係佢外面果層麵包絲,好脆口,再加埋個蝦,都真係好夾,食落口亦都唔會覺得太油膩 反沙芋 - 嘿嘿,食潮州嘢, 甜品除咗大家都知道嘅糖醋麵之外,其實潮州甜品重有另一主打,就係反沙芋,我好鍾意食芋頭
反沙芋其實係食手工,因為要將砂糖加熱變液體之後,再落炸香咗嘅芋頭去炒,等條芋頭慢慢黏滿糖再風乾佢變成一層薄脆衣,就大功告成,但係唔係每次煮都會成功架,所以好考功夫