2021-04-07 127 瀏覽
呢期90歲太婆手術之後開始胃口好返D,問佢想食咩,佢話想食潮州滷味。屋企附近開左間新的潮州滷味店。身為潮州人既我地都去試下先。見店舖裝修唔算好豪華,但有一鼓古色古香的味道,睇落整潔。希望疫情後有樽會同太婆堂食。今次都係買個外賣返去先。半隻滷水鴨$70,唔係貴,因為見到門口掛住的滷水鴨大大隻,切左半隻份量都好多,一大盒滿晒。最欣賞店家用膠盒裝住,比用發泡盒好,又方便。呢餐食唔晒可以就咁放返係雪櫃,唔駛轉盒。想讚下師傅刀功唔錯,件件厚度一致,而且擺放得好靚。返屋企一打開就有好強烈滷水味香飄來,立即好想食返件。滷水鴨滷得夠晒入味,皮薄,肉唔算肥,但食落口感好厚實,大大啖肉好正。除左滷水鴨,洪記仲有其他滷水野,如,鵝,鴨掌翼,滷水蛋,豆腐,墨魚,豬大腸,鵝腸等等,全部價錢都0算貴。今次就加左少少,後來見到鵝腸二兩$30。可以少少地咁買真係好,屋企得我中意食,所以買少D就唔怕食唔晒。鵝腸超肥美,又粗又厚實,平時食開其他都會去左D肥膏,今次留返D肥原來好食咁多,不過唔好食咁多。。哈哈

外賣自取