今日無意間行到潮州合成糖水,呢間鋪頭喺區內已經算係一個老字號。牆上掛住好多報紙剪報,寫滿咗舖頭嘅歷史同創辦故事,仲有個「蓮子大王」嘅稱號,瞬間俾人一種歷史悠久、好有文化嘅感覺。本來只係想嚟食一碗簡單嘅糖水,但見到牆上貼住好多特別配搭嘅甜品推薦,忍唔住就點咗一碗 芒果西米涼粉珍珠丸加清心丸($58)。見到配料多到令人心動,特別係清心丸,份量多到五粒起跳,完全唔會客氣!糖水上枱嗰一刻,啲芒果鮮黃吸引,涼粉黑亮閃閃,仲有啲小小嘅珍珠丸,成個配搭好豐富。湯底係黑糖水,甜度啱啱好,唔會過甜,令人飲完之後口感清爽。芒果肉質軟滑,帶住自然嘅香甜,西米圓潤煙韌,涼粉嘅清涼感好適合夏天食。至於清心丸,咬落去有啲似燕窩嘅口感,入口即化,配埋黑糖水嘅香氣,成碗糖水嘅層次更加豐富。呢碗糖水嘅配料都幾多,每啖都可以食到唔同嘅口感同味道,唔會有單調嘅感覺。而且清心丸嘅份量真係唔少,五粒起跳,食到好滿足。呢碗糖水絕對係呢間老字號嘅精華之一,特別係黑糖水嘅清甜,同各種配料配搭得非常完美。食完之後,發現潮州合成糖水除咗傳統嘅潮州糖水,仲不時創作新嘅口味同配搭,感覺真係好有誠意。今次試完呢碗糖水,真係覺得值得再嚟試其他款

芒果涼粉西米珍珠丸加清心丸

食完之後,發現潮州合成糖水除咗傳統嘅潮州糖水,仲不時創作新嘅口味同配搭,感覺真係好有誠意。今次試完呢碗糖水,真係覺得值得再嚟試其他款式。
2024-09-06
$58 (宵夜)
芒果涼粉西米珍珠丸加清心丸