2015-07-03
平時在奧海城做完gym都會行去旺角坐小巴回家,經過一間細細的小店,見好多人在食飯,好想試下佢地食物。今晚特意約了朋友一齊食,店名是“心夜來潮”。因為今晚有些雨,怕落雨,所以我同朋友選了在店裡食野。店內由一班年青人打點,比較有生氣,而老闆是一位年青男孩。原來他家裡本身做開飲食,而他也有興趣發展飲食業,所以開了間潮州小食店。打開餐牌,我比一些海鮮類食物吸引了,所以我點了原隻醬醃膏蟹,細潮汕砂鍋粥,ox 醬腸粉,小米餃,菜脯蛋。潮汕砂鍋粥~~有大大蝦,把蝦頭剪了,咁食時就唔會比蝦頭尖尖刺親。有豬肝,切到一片片,剛剛熟,鮮甜我魚肉片,食時要小心,因為有細骨,粥又棉又鮮甜。菜脯蛋~~食粥點可以少了菜脯蛋呀!有好多咸咸地切成少粒的菜脯配粥白,剛剛平均了咸味,配上蔥花粒煎成簿餅,好大份。ox 醬腸粉~~我平時食都會叫腸粉一齊食,今次叫了 ox 醬腸粉,因我我鍾意食辣,佢地加了芽菜,蔥花,肉粒,ox醬去煎腸粉。食落少少辣,好野味,與粥食正。原隻醬醃膏蟹~~細細隻蟹估唔到都有蟹膏,如果只食蟹唔配飯或粥就比較咸,所以我一路食粥一路食蟹,蟹膏及肉都好有蟹味,我鍾意食海鮮我接受到,但朋友就覺得腥。我第一次食潮
原隻醬醃膏蟹~~細細隻蟹估唔到都有蟹膏,如果只食蟹唔配飯或粥就比較咸,所以我一路食粥一路食蟹,蟹膏及肉都好有蟹味,我鍾意食海鮮我接受到,但朋友就覺得腥。我第一次食潮州醃蟹,覺得好特別。
小米佼~~細細粒,皮煙煙韌韌,餡有肉粒,一口一粒,食落有少少似魚皮餃。原本想買一些回家比父母食,但太好賣了,好快買完要再蒸過,我只好等下一次再去買。
如果鍾意可以黎這小店食野,份量細細,價格平,可以食好多款