2018-07-16
依排經常食西餐,想食返D中式野😋朋友搵左間位於灣仔與銅鑼灣中間既潮州菜餐廳,係銅鑼灣落地鐵行去會比較方便同快,大概行10分鐘左右就到,舖面裝飾都新淨和光亮。除左有潮州菜特有既打冷、滷水之外都有熱炒,仲有好多唔同既潮式小食同點心。我地三人行,見幾多人都有食滷水,我地就叫左例牌滷水鵝片、涼爽豬頭肉、潮州蠔仔烙、五杏豆腐、油菜。其實仲見到隔離台有叫韭菜粿,我地都想試,但覺得已經叫左甘多樣菜,驚食唔晒。上菜效率都幾快,先上滷水鵝片,鵝片厚度適中,滷水味都幾入味,唔會好鹹,有爽口芽菜墊底。比想像中有出入既五杏豆腐,原來係甜嫁,豆腐係炸既,上面有花生芝麻砂糖,花生香味超香,有點像甜點。蠔仔烙超多蠔仔,同蛋一齊煎到好香口,每啖都食到粒粒蠔仔,鐘意食蠔既人一定唔可以錯過。涼拌豬頭肉、豬耳是我最愛食的,是辣的和酸的還有一點芥末味,酸辣酸辣的,好爽哦!豬頭肉和豬耳都是滷過的,滷得剛剛好,口感爽口彈牙。油菜我地揀左菜芯,一般餐廳酒樓菜芯都會用大條粗既菜芯,但依度係用菜芯仔,菜芯好嫩,點少少蠔油食已經好鮮甜。最後我地叫多款甜品係綠豆爽,感覺好似食馬蹄露一樣,綠豆係冇豆衣,唔算好甜,係清甜潤口,第一次食,有新鮮
最後我地叫多款甜品係綠豆爽,感覺好似食馬蹄露一樣,綠豆係冇豆衣,唔算好甜,係清甜潤口,第一次食,有新鮮感。