2012-04-30 57 瀏覽
舖位細,卡位同方形枱同樣迫夾,坐得好唔舒服,但排骨飯同潮州粉果好好味 ﹗潮州粉果配大量辣椒渣,辣椒不太辣,返而非常香口又帶甜 ﹗多年無食,但味道依舊無變,保持高水準,但價錢就貴左好多喇 ﹗外皮夠嚥靭、餡料味濃香口,粉果我只食這家 ﹗只有這家有如此味道 ﹗咁多年大多數都係外賣,今次係第二次堂食,外賣既味道真係會大打折扣架 ﹗坐低食滾熱辣真係好食千倍 排骨飯,新明發係我第二最愛 ﹗始終覺得大埔阿林既排骨飯係最好食 ﹗最衰近年成日都時好時懷,好難捉摸 ﹗新明發既蒸飯原盅飯連送一齊蒸架,有好有唔好啦。飯會吸收左肉汁,更香更甜,但可能會太濕,唔夠乾爽囉。而阿林就飯有飯蒸、送有送蒸,係分開既。不過大家共通點係一定要用瓦碗、瓦盅黎蒸飯,蒸出黎既飯持別香、特別乾爽嚥靭,用銻、用銅永遠蒸唔到依種味道 ﹗而外賣就林記勝一籌喇,佢地會用油紙包住,可以吸走水蒸氣及多餘水份,唔會攞到返屋企時啲飯腍劈劈,所以凍左一樣好好味。如果用膠盒,啲飯索晒啲水份,變到味淡、又腍又濕又爛,唔好食喇 ﹗當然最好就堂食啦,有質數保證,色香味俱全又熱騰騰 ﹗仲環保添 ﹗而主角排骨跟靈魂既甜豉油就不相百仲,同樣出色好味道 ﹗飯底既 f

排骨飯,新明發係我第二最愛 ﹗始終覺得大埔阿林既排骨飯係最好食 ﹗最衰近年成日都時好時懷,好難捉摸 ﹗新明發既蒸飯原盅飯連送一齊蒸架,有好有唔好啦。飯會吸收左肉汁,更香更甜,但可能會太濕,唔夠乾爽囉。而阿林就飯有飯蒸、送有送蒸,係分開既。不過大家共通點係一定要用瓦碗、瓦盅黎蒸飯,蒸出黎既飯持別香、特別乾爽嚥靭,用銻、用銅永遠蒸唔到依種味道 ﹗而外賣就林記勝一籌喇,佢地會用油紙包住,可以吸走水蒸氣及多餘水份,唔會攞到返屋企時啲飯腍劈劈,所以凍左一樣好好味。如果用膠盒,啲飯索晒啲水份,變到味淡、又腍又濕又爛,唔好食喇 ﹗當然最好就堂食啦,有質數保證,色香味俱全又熱騰騰 ﹗仲環保添 ﹗而主角排骨跟靈魂既甜豉油就不相百仲,同樣出色好味道 ﹗飯底既 formula 同樣溝出嚥靭、乾爽、有飯香既飯粒 ﹗好味 ﹗見師父一盤盤,每盤大幾盅飯不停咁係廚房枱出黎,真係非常受歡迎啊 ﹗

潮州粉果
排骨飯
2012-01-01
10 分鐘 (堂食)
潮州粉果
排骨飯
  • 潮州粉果、排骨飯