2018-12-13
聖誕節臨近, 我和妹妹又在銅鑼灣逛公司購物, 行到金百利廣場想買件 Party 戰衣, 經過電梯大堂看見好多嬸嬸在派飲食傳單, 感到有點肚餓, 揀一揀單張, 決定吃潮州菜. 十里潮香, 店名吸引. 電梯到 五 樓, 餐廳門外有彩照餐牌多張, 價錢中等.步入餐廳, 看見潮州古鄉照片, 有點懷舊濃情, 看不到潮州怒漢.餐廳 座位舒適, 整齊, 燈飾古雅, 店員招呼有禮. 我和妹妹, 各點喜好. 先選潮州菜, 又點了粵菜甜點.荔茸香酥鴨外層炸得脆口酥香. 內裡荔芋蓉夠粉又香滑, 鴨肉已去骨, 有鴨味, 略覺有點油膩, 但可暖胃飽肚. 墨魚丸拼蝦棗即叫即炸, 上檯時熱辣辣, 蝦棗有蝦肉味, 而且口感好爽, 唔會太油, 點埋甜酸汁, 不錯. 墨魚丸也是新鮮炸起, 彈牙, 表面乾爽無油. 好食.潮州糖醋麵吃潮州菜必食, 糖醋麵, 麵身煎得金黄香脆, 做到正宗兩面黃. 配來鎮江香醋. 醋味香濃, 再加添上白砂糖, 食落內軟外脆, 酸甜香脆, 好滋味 .花膠螺頭燉翅群 燉湯用瓦盅上. 每人一 盅, 熱辣辣.足料, 有雞腳, 花膠和
又點了粵菜甜點. 荔茸香酥鴨
墨魚丸拼蝦棗
墨魚丸也是新鮮炸起, 彈牙, 表面乾爽無油. 好食.
潮州糖醋麵
配來鎮江香醋. 醋味香濃, 再加添上白砂糖, 食落內軟外脆, 酸甜香脆, 好滋味 . 花膠螺頭燉翅群
燉湯用瓦盅上. 每人一 盅, 熱辣辣.
足料, 有雞腳, 花膠和螺頭, 湯味道鮮甜又滋補, 暖笠笠.
馬蹄糕
最後來了粵菜甜點, 估不到做得好好, 馬蹄味濃, 糕點入口香滑.
潮州餐館有獨特食品, 所以入了我們每個月必食之列.