2018-06-22
係網上見到新野就會想去試,金百利既十里潮香就係其中一間,不過出乎意料地當晚去到人流唔係特別多🤔👁🗨 二人餐(7/10)💲298諗唔到點樣叫既時候,見到呢個餐好似唔錯,包左我個人覺得食潮州野最不可缺少既滷水同蠔仔😂鹹菜胡椒豬肚湯(7/10)整體個湯既胡椒味都夠香濃,鹹度適中,不過就覺得鹹酸菜可以再煲腍少少,而豬肚既爽口度則唔錯😉自選滷水雙拼(6.5/10)呢個稍為失望,望落無咩滷水汁,食落只係微微既滷水味😖滷水鵝腎都幾爽口既,不過五香牛展就較為遜色,比較乾身同埋鞋口,所以有點兒黐牙,底下仲有幾塊滷水豆腐墊住💁🏻♀️香煎蠔仔烙(7/10)煎到邊位頗為脆身,蠔多得黎夠肥大,處理得幾乾淨,食落完全無沙,不過要預左係會比較油膩,食呢啲真係只可以一舊起兩舊止🤤方魚肉碎蠔仔粥(7/10)蠔同上,仲加左唔少大地魚乾,整個湯底鮮甜唔腥,而且湯飯份量多,但唯一就係啲飯好快索曬啲湯,食到一半已經出現乾塘既情況🙈方魚炒芥蘭(7/10)係樓面都聽到廚房既炒菜聲,絕對夠曬鑊氣,呢個都係加左大地魚乾調味,而且芥蘭又好爽脆,係略嫌整體油左啲🥦奉送甘草水果(7/10)呢個比較特別地係用鹹柑桔做底,水果有橙、番茄仔、番
👁🗨 二人餐(7/10)💲298
奉送甘草水果(7/10)呢個比較特別地係用鹹柑桔做底,水果有橙、番茄仔、番石榴、火龍果等等,鹹甜交錯既感覺好新鮮🍊
👁🗨 普寧炸豆腐(6.5/10)💲72
因為當初唔知滷水雙拼會有豆腐墊底,所以都幾鍾意豆腐既我,就自己額外叫咗個普寧炸豆腐😳可惜外層炸得唔夠脆身,而入面既豆腐比較似係街市一磚磚既豆腐,食落口感唔會話係好滑身嗰種😅
🔛 整體評分(7/10)