2019-07-25
曾經試過筲箕灣分店的潮丸,得知該分店已結業,但早陣子在尖沙咀開了另一間分店,地點更為方便。這日經過,便在此解決晚餐。除了有固定湯麵款式,還可以自選配料和湯底,配搭一款潮式車仔麵,選擇自由度大😆。.所有湯麵分配搭爽脆芽菜,和加入大量芫荽香蔥和冬菜,為整碗麵增加香氣🤤。.秘製豬三鮮($56+$8特級墨魚王)Pork Meat Ball, Meat Roll, Belly 扎肉調味剛好,厚切彈牙,豬肉丸軟身滑口,而腩肉不算肥膩,另外加的墨魚丸味道亦不錯,粗麵薄身爽口,但麵條未能吸收湯底味道,顯得較淡味。.潮式車仔麵($53)牛根軟腍入味,牛丸爽彈多汁,味記濃郁不慨為店內皇牌🌟,唯獨滷水蛋看似滷得夠色,但不夠入味🐣,有點失望。生麵底幼身爽口彈牙,好吃有質素👍🏻。.炸丸拼盤($68)Deep Fried Ball Platter 炸丸每款有兩粒,牛丸、豬肉丸、墨魚丸及魚蛋,炸過後丸味感覺特別濃郁,但外表少不免有點油膩,不過總體而言味道不錯😋。.自家雲吞王($55)House Wonton 雲吞淨食一碗有六粒,價錢頗貴,雲吞皮夠薄夠滑,可惜鮮蝦🦐和豬🐖肉餡味道偏淡,欠缺肉香和鮮味,較為失望😞。.柚
秘製豬三鮮($56+$8特級墨魚王)
潮式車仔麵($53)
炸丸拼盤($68)
Deep Fried Ball Platter
自家雲吞王($55)
House Wonton
柚子蜜(跟餐凍飲+$5/熱飲+$3)
Yuzu Honey
食物味道不錯,不過價錢的確比較貴呢!